18. AVGUST

18. AVGUST

18/08/2015 Off By
danas-trg-republike-0
1868. – Postavljen je kamen temeljac zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu, čemu je presudno doprinelo gostovanje u prestonici Srbije glumaca iz Novog Sada 1867. Oduševljen predstavom “Gospođe i husari”, knez Srbije Mihailo Obrenović obećao je da će o svom trošku podići zgradu i osnovati stalno pozorište. Narodno pozorište svečano je otvoreno u oktobru 1869, prigodnim komadom “Posmrtna slava kneza Mihaila”. >>>

1649. – Turski sultan Ibrahim je smenjen i ubijen. Nasledio ga je Muhamed IV.
1708. – Britanci su zauzeli Sardiniju.
1805. – Srbi su na brdu Ivankovac kod Ćuprije, u jednoj odnajvećih bitaka tokom Prvog srpskog ustanka, prvi put potukli tursku vojsku.
1812. – Napoleon Bonaparta (Bonaparte) je u bici kod Smolenskaporazio rusku vojsku i nastavio da napreduje prema Moskvi.
1830. – Rođen je Franc Jozef I (Franz Josef), austrijski car od 1848, a od 1867. car Austro-Ugarske monarhije do smrti u septembru 1916. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. iskoristio je kao povod da objavi rat Srbiji, što je bio i povod početku Prvog svetskog rata.
1831. – Rođen je srpski kompozitor, pijanista i horovođa Kornelije Stanković, poznat po zapisima i harmonizacijama srpskog crkvenog pojanja, koje je dotada bilo sačuvano samo usmenom tradicijom. Izdao je šest svezaka “Srpskih narodnih pesama”, koje je harmonizovao za hor, za glas i klavir, ili samo za klavir.
1850. – Umro je francuski pisac Onore de Balzak (Honore, Balzac),čije se opsežno delo “Ljudska komedija”, sastavljeno od oko 100 romana, smatra svojevrsnim dokumentom francuskog društva u prelomnim godinama njegove istorije (“Evgenija Grande”, “Čiča Gorio”, “Izgubljene iluzije”, “Seljaci”, “Rođaka Beta”).
1868. – Postavljen je kamen temeljac zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu, čemu je presudno doprinelo gostovanje u prestonici Srbije glumaca iz Novog Sada 1867. Oduševljen predstavom “Gospođe i husari”, knez Srbije Mihailo Obrenović obećao je da će o svom trošku podići zgradu i osnovati stalno pozorište. Narodno pozorište svečano je otvoreno u oktobru 1869, prigodnim komadom “Posmrtna slava kneza Mihaila”.
1872. – Umro je srpski pisac Petar Preradović, jedan od najznačajnijih pesnika epohe ilirizma, čija se lirika kreće od zanosnog rodoljublja do mračne refleksivnosti i krajnjeg pesimizma. Posle završene Vojne akademije u Vinernojštatu, radi napredovanja u karijeri prešao je u rimokatoličanstvo i napredovao do čina generala, učestvujući u svim ratovima Austrije njegovog doba. Isprva je pisao na nemačkom, ali je ubrzo počeo da piše isključivo na srpskom jeziku, pa se njegovim pravim književnim početkom smatra pesma “Zora puca, bit će dana”. Napisao je i niz toplih ljubavnih pesama, od kojih se mnoge pevaju i sada, poput pesme “Miruj, miruj, srce moje”. Dela: zbirke pesama “Prvijenci”, “Nove pjesme”, drama “Kraljević Marko”, epovi “Lopudska” (nedovršen), “Prvi ljudi”, “Pustinjak” (nedovršen), libreta “Vladimir i Kosara”, “Sirotica”.
1896. – Francuska je okupirala Madagaskar i proglasila gakolonijom. Madagaskar je nezavisnost stekao 1960.
1897. – Rođen je crnogorski slikar Milo Milunović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača i prvih predavača na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1937). Posle Drugog svetskog rata osnovao je Umetničku školu u Cetinju.
1914. – Nemačka je objavila rat Rusiji; presednik SAD Vudro Vilson (Woodronj Wilson) je proklamovao neutralnost SAD u Prvom svetskom ratu.
1933. – Rođen je američki filmski režiser poljskog porekla Roman Polanski, dobitnik Oskara za film “Kineska četvrt”. Proslavio se filmom “Nož u vodi” posle čega je otišao iz Poljske u SAD i postao jedan od najpoznatijih režisera (“Rozmarina beba”, “Makbet”, “Tesa”).
1948. – U Beogradu je potpisana Dunavska konvencija, kojom jedogovoreno da u upravljanju Dunavom i njegovom plovidbom učestvuju samo priobalne zemlje. Osnovana je i Dunavska komisija sa sedištem u Budimpešti.
1954. – Džejms Vilkins (James Wilkins) je postao prvi crnac uameričkoj istoriji koji je učestvovao u zasedanju vlade SAD. Sednici je prisustvovao kao pomoćnik ministra rada, jer su ministar i njegov zamenik bili odsutni.
1960. – U Ilinoisu u SAD plasirana je na tržište prva oralna pilula za kontracepciju “Enovid 10”.
1990. – Jugoslavija je treći put postala svetski prvak u košarcina 11. svetskom šampionatu u Argentini. Prvi put je osvojila titulu 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili.
1993. – SAD su optužile Sudan da podržava međunarodni terorizami isključile tu zemlju iz najvećeg broja programa američke pomoći.
1999. – U Tel Avivu u 56. godini umro je vodeći izraelski dramskipisac Hanoh Levin (Hanoch). Majstor igre rečima hebrejskog jezika i alegorije napisao je 34 dramska dela od kojih je najpoznatije “Kraljica od Batuba”.
2000. – Indijansko pleme za koje se verovalo da je nestalo pre 80 godina, locirano je u džunglama amazonske države Akre u Brazilu.
2001. – U velikim požarima, posle višenedeljne suše u državi Vašington, izgorilo je vise od 37.200 hektara širom istočnog dela zemlje.<


NA DANAŠNJI DAN

17. AVGUSTradoje178

1908. – Umro je srpski pisac Radoje Domanović, najveći srpski satiričar, koji je oštro, kritički i duhovito slikao

 

 

 

 

 

 

 

kralj petar16.AVGUST

1921. – Umro je srpski kralj Petar I Karađorđević, kralj Srbije od 1903. do 1918. i potom do

 

 

 

 

 

 

napoleon15. AVGUST

1769. – U Ajačiju, na Korzici, rođen je francuski vojskovođa i car Napoleon Bonaparta (Bonaparte), čiji su ratni

 

 

 

 

feljton-Mihailo14.AVGUST

1867. – Knez Srbije Mihailo Obrenović sa Grcima zaključio ugovor o savezu u okviru nastojanja da se balkanski