Velike šanse za poboljšanje ekonomske saradnje sa Irskom

Velike šanse za poboljšanje ekonomske saradnje sa Irskom

20/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas u Dablinu sastanak sa predsednikom Vlade Republike Irske Leom Varadkarom, na kojem je dogovoreno uspostavljanje mehanizma bilateralne saradnje na razvoju inovativne ekonomije i razmene znanja.

Brnabić je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da je tokom sastanka razmatrano unapređenje ekonomskih odnosa dveju zemalja, navodeći da je razmena usluga između Srbije i Irske u prošloj godini porasla za 32 odsto i prešla 500 miliona evra, a da je tome najviše doprineo jak IT sektor obe zemlje.

Razgovarali smo o tome kako na tim osnovama možemo dalje da gradimo našu saradnju i načelno smo se dogovorili da uspostavimo mehanizam saradnje na razvoju inovativne ekonomije i razmeni znanja. Mi smo to nazvali dijalog o inovativnoj ekonomiji, objasnila je ona.

Premijerka je prenela da će po povratku u Beograd krenuti da radi na uspostavljanju takvog mehanizma, kao i na tome da komunikacija bude češća i redovnija na tehničkom nivou.

Mi zaista imamo mnogo toga da naučimo od Irske, ali postoje stvari koje Irska može da nauči od nas, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da je imala dobar sastanak i sa ministrom preduzetništva, trgovine i zapošljavanja Irske Sajmonom Kovenijem, koji je ranije bio ministar spoljnih poslova i samim tim je upoznat sa situacijom u Srbiji i regionu.

Koveni je, pored ekonomskih tema, bio zainteresovan i za dijalog Beograda i Prištine, ali i za sankcije prema Ruskoj Federaciji, ukazala je premijerka i dodala da je svom sagovorniku objasnila našu poziciju, ocenivši da Irska zbog svoje istorije može malo bolje nego drugi u Evropi da razume naš status.

Predsednica Vlade je dodala i da je imala koristan sastanak sa direktorom Industrijsko-razvojne agencije Irske (IDA Ireland) Mihaelom Lohanom, koja je pandan Razvojnoj agenciji Srbije, i koja se samo bavi privlačenjem stranih direktnih investicija i podrškom domaćim kompanijama.

Oni na taj način prave ekosistem i to je ono što mi možemo da primenimo na neki način u Srbiji i da vidimo kako naša ekonomija može da raste još brže i na taj način, istakla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, mi jesmo jedan od svetskih lidera u privlačenju direktnih investicija, a to se nije promenilo uprkos izazovnim vremenima i krizi u Evropi i svetu.

Brnabić ukazala na to da je dodatna podrška domaćim kompanijama moguća institucionalnim putem.

Ona se takođe sastala sa generalnim menadžerom za razvoj softvera u automobilskoj grupaciji „Jaguar i Land Rover“ Džonom Kormikanom, kome je prenela poziv da dođe u posetu Srbiji.

Premijerka je navela da je Kormikanu predstavila šta je do sada Srbija uradila u smislu istraživanja, razvoja i upotrebe veštačke inteligencije u automobilskoj industriji.

Brnabić se na marginama Blumberg konferencije sastala i sa predstavnikom Blumberga Skotom Havensom, a teme svih današnjih sastanaka bile su jačanje saradnje u oblasti inovativne ekonomije, produbljivanje odnosa Srbije i Irske i razmena iskustava u privlačenju stranih investicija.