Сарадња Србије и Мађарске у области енергетике

Сарадња Србије и Мађарске у области енергетике

20/04/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас у Будимпешти са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом о сарадњи две земље у области енергетике и новим заједничким пројектима за које ће ускоро бити потписани споразуми.

 

“На данашњем састанку договорили смо потписивање два споразума који ће убрзо бити потписани на заједничкој седници двеју влада. Први споразум се односи на изградњу нафтовода Мађарска-Србија, који ће омогућити већу сигурност снабдевања сировом нафтом. За тај пројекат је почиње припрема пројектне и техничке документације, а процењена вредност инвестиције је око 100 милиона евра. Други се тиче оснивања заједничког предузећа за трговину енергијом у власништву “Србијагаса” и мађарске компаније МВМ. Већ смо продужили уговор о закупу складишта гаса, а разговарамо и о повећању капацитета складиштења у Мађарској за потребе наше земље пред наредну грејну сезону”,рекла је Ђедовић.

Она је истакла да Србија и Мађарска имају стратешки и партнерски однос, на темељима одличних односа председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана, што се посебно види у области енергетике, пре свега кад је реч о снабдевању гасом и нафтом, а све више и електричном енергијом.

“Изградњом гасовода Балкански ток, Србија се позиционирала као важна транзитна земља, и разматрамо додатне краткорочне капацитете за потребе Мађарске, а са изградњом гасне интерконекције Србија-Бугарска имаћемо и додатни капацитет, али и приступ алтернативним изворима гаса. То је важно и за сигурност снабдевања наших грађана и привреде, посебно у сусрет наредној зими кад ће бити велика борба за енергенте.”, рекла је Ђедовић.

Министарка је рекла да је вредност трговине електричном енергијом између две земље у прошлој години износила 77 милиона евра и да је план да се две земље додатно повежу у сектору електроенергетике. “Изградњом Панонског коридора за пренос електричне енергије, који треба да буде завршен у наредних пет година, одговорићемо на потребу за повећањем прекограничног капацитета. Вредност инвестиције је око 107 милиона евра, а ради ефикасније реализације пројекат ће бити проглашен пројектом од јавног значаја. Снажно подржавамо Мађарску да се придружи и регионалној берзи електричне енергије, којој се Словенија већ придружила заједно са нашом земљом, што је значајно због успостављања унутардневног тржишта електричне енергије, које је важно због аукција за тржишне премије за произвођаче из ОИЕ, чије се покретање планира у мају“, навела је министарка.

Министар Сијарто је рекао да се снабдевање енергијом у Европи сусреће са тешкоћама због рата у Украјини и да Србија и Мађарска већ раде на усаглашавању припрема за наредну зиму. “Питање обезбеђивања енергената је и безбедносно питање, а стратешка сарадња на подручју енергетике је гаранција да ће снабдевање наших држава бити осигурано”, рекао је Сијарто.

Он је захвалио Србији на сигурном транзиту гаса којим до Мађарске дневно стиже и до 10 милиона кубних метара овог енергента и поручио да Србија може и наредне грејне сезоне да рачуна на капацитете за складиштење гаса у Мађарској.

“Заинтересовани смо и да, кад буде завршена интерконекција између Србије и Бугарске, набављамо додатне количине гаса из Азербејџана овим гасоводом. Сигурност снабдевања гасом је европско питање и ЕУ би требало да обезбеди финансијска средства за градњу инфраструктуре у југоисточној Европи, па и у Србији, преко које и Европа добија приступ алтернативним изворима гаса”, рекао је Сијарто.