Srbija će još snažnije biti uz svoj narod na Kosmetu

Srbija će još snažnije biti uz svoj narod na Kosmetu

13/04/2023 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Raškoj da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije usvojeno pet zaključaka, među kojima i onaj koji se tiče zahteva Vladi Srbije da zatraži hitnu reakciju EU i drugih institucija u svetu kako bi Priština momentalno prekinula kršenje sporazuma o registarskim tablicama.

Predstavljajući zaključke sa sastanka, na kojem je, pored njega, učestvovala i prenijerka Ana Brnabić, kao i članovi Vlade, Vučić je najavio da će Vlada Srbije tražiti od EU i drugih međunarodnih faktora da se Srbima sa Kosova i Metohije, koji koriste legalne i legitimne tablice, omogući potpuna sloboda kretanja.

Ne tražimo ništa više nego da Priština postupi u skladu sa sporazumima iz dijaloga i svim drugim relevantnim međunarodnim dokumentima. Ako odbace kompromisno rešenje, srpska strana će uzvratiti snažnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka, naglasio je Vučić.

Na sastanku je, kako je preneo, usvojen i zahtev za bezuslovnim i hitnim formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), što je apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu sa Prištinom i preduslov povratka Srba u kosovske institucije.

Prema njegovim rečima, ZSO treba da bude formirana isključivo u skladu sa četiri sporazuma iz dijaloga koji su do sada postignuti.

Jedan od zahteva odnosi se i na povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosmeta, koje protivpravno borave na ovom prostoru, rekao je predsednik i dodao da su svi predstavnici međunarodne zajednice upoznati s tim i da ćemo na svakom mestu tražiti povlačenje tih jedinica.

Na sastanku je usvojen i zaključak o dodatnoj finansijskoj podršci Srbima sa Kosova i Metohije.

Republika Srbija, poručio je on, preduzimaće sve zakonite političke, ekonomske i druge mere kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba na Kosovu i Metohiji i to se pre svega tiče i sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka u srpskim sredinama.

Predsednik je, takođe, rekao da država Srbija nije učestvovala u donošenju odluke Srba sa severa pokrajine o neučestvovanju na lokalnim izborima, ali da nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu.

Upravo zato nećemo ići ni protiv Srpske liste, ni protiv svih drugih koji su donosili odluku o neučestvovanju na izborima, poručio je on.

Vučić je ponovio da je zadatak vlasti u Beogradu da nastave razgovore i da pokušaju da ostvare normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Za nas je kompromis dobra reč, moramo da istrajavamo na tome ali se plašim da to neko ne želi, rekao je Vučić.