Српска презентација на Expo 2023 у Паризу привукла пажњу

Српска презентација на Expo 2023 у Паризу привукла пажњу

12/04/2023 Off By BERB

Foto: nitra.gov.rs

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић најавила је данас у Паризу, где су Београд и Србија представили кандидатуру за домаћина Међународне специјализоване изложбе Expo 2027, спремност и опредељеност Србије да буде домаћин те манифестације.

 

Министарка Беговић је на симпозијуму, где је представљена предложена тема Србије “Игра(ј) за човечанство: спорт и музика за све” делегатима Међународног бироа за изложбе представила значај српске иновативности и креативности у области технолошког развоја, попут БИО4, одрживе пољопривреде, вештачке интелигенције и високе технологије, у чији развој улаже Влада Србије.

Циљ делегације Србије био је да што детаљније представи тему: како игра може да припреми човечанство за рад у будућности, у дигитализованом времену у ком се налазимо, а министарка Беговић истакла вредност игре за континуирани напредак науке и технологије, које су, како је истакла, кључне одреднице у динамичним временима.

“Људи у Србији воле све да учине добродошлим, тако да ми отварамо и повезујемо све четири стране света, а Србија нуди јединствену понуду излагачима”, поручила је министарка и додала да је игра добровољна, спонтана и пријатна активност којом се бавимо за своје добро, не ни за какву награду.

Представљању Србије допринели су и музичари браћа Теофиловић извођењем нумера традиционалне српске музике.

Овогодишњи Expo 2023 у Паризу окупио је више од 190 земаља, а Србија, која је званично поднела кандиатуру у јануару 2022. године, истакла се као лидер у области иновација и технолошког развоја у региону. Српска презентација на Expo 2023 је привукла пажњу и дала Србији могућност да се позиционира као један од кључних играча у области иновација и технологије на глобалном нивоу.