Јужнокорејске компаније заинтересоване за улагање у зелену енергију

Јужнокорејске компаније заинтересоване за улагање у зелену енергију

12/04/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и амбасадор Републике Кореје у Републици Србије Ђеунг Ли разговарали су данас о зеленој енергетској транзицији и могућностима за унапређење билатералне сарадње у области енергетике.

 

Министарка је истакла посвећеност изради Интегрисаног енергетског и климатског плана, чија се финализација очекује у наредном периоду, кроз који ће се дефинисати циљеви у повећању енергетске ефикасности, удела обновљивих извора енергије у производњи и финалној потрошњи из обновљивих извора енергије, као и смањења емисије штетних гасова.

Ђедовић је упознала корејског амбасадора са активностима на унапређењу законодавног оквира у области енергетике, изради стратешких докумената и плановима Србије у вези са инвестицијама у изградњу нових енергетских капацитета.

Министарка је рекла да се изменама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије настоји створање стабилнох и предвидљивог оквира за све заинтересоване инвеститоре у овој области, а да се обезбеди истовремено да електроенергетски систем испуњава свој основни задатак, а то је сигурно снабдевање грађана и привреде. Зелена енергетска транзиција је заједничка тема без обзира на географску удаљеност и представља прилику да унапредимо нашу билатералну сарадњу у области енергетике, посебно кад је реч о новим и иновативним технологијама, додала је Ђедовић.

Амбасадор Републике Кореје Ђеунг Ли упознао је министарку са заинтересованошћу јужнокорејских компанија за инвестирање у сектор зелене енергије, као и са пројектима које Јужна Кореја подржава у области енергетске ефикасности. Ђеуинг Ли је нагласио да је енергетски сектор велика прилика за проширивање и јачање билатералне сарадња Србије и Јужне Кореје.

На састанку је било речи и о кандидатури Србије за међународне изложбе ЕXПО 2027, којом Србија жели да се представи свету као глобални центар за креативност и иновације.