Изградња дигиталних путева и увођење брзог интернета економски јачају државу

Изградња дигиталних путева и увођење брзог интернета економски јачају државу

11/04/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Mинистар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, обишао је данас село Горње Сварче, код Блаца, поводом завршетка радова у том месту, у оквиру Пројекта изградње широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

 

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, која је такође присуствовала постеи, истакла је да је овај пројекат најважнији за наше најмлађе, како би им се омогућили сви услови за живот и рад у местима где су рођени. Она је нагласила да се према анализама Светске банке јасно види важност изградње дигиталних путева и увођење брзог интернета, јер то директно утиче на економску снагу једне државе, као и на раст БДП-а.

Село Горње Сварче, код Блаца, је треће место у којем смо се уверили како напредује један од најбитнијих пројеката дигитализације у Републици Србији који реализујемо. Мештани овог села ће изградњом оптичке, телекомуникационе инфраструктуре добити приступ брзом интернету, протока преко 100Мб/с. До сада је брзим интернетом покривено 75 одсто територије Републике Србије, док се реализацијом овог пројекта очекује да до краја 2025. године 99 одсто села у Србији добије брзи интернет. Увођење интернета у селима је битно због доступности услуга електронске управе, дигитализације система просвете и омогућавања дигиталне наставе и дигиталних садржаја и у најмањим, истуреним одељењима основних школа у Србији. Такође, допринеће покретању бизниса и могућности да се користи електронска трговина како би пољопривредни и други производи били доступни у сваком тренутку преко интернета. Мештанима ће бити доступан и мултимедијални садржај, више стотина телевизијских канала, забавни, спортски, филмски и научни програми, као и фиксна и мобилна телефонија, истакао је министар Јовановић.

Он је овом приликом нагласио да је Република Србија препозната као земља која је значајно напредовала у дигитализацији јавне управе и дигиталној трансформацији, те да је Светска банка у свом последњем извештају, по индексу дигиталне трансформације сврстала Србију на 4. место у Европи, док су Уједињене нације оцениле да је Србија једна од 10 земаља у свету која има највећи раст у развоју електронске управе. Реализацијом пројекта увођења брзог интернета у руралним подручјима показујемо своју амбицију да још више напредујемо на овим светским листама.

Током посете ОШ „Стојан Новаковић“ у селу Горње Сварче, Министарство информисања и телекомуникација је са Телеком Србија опремило школу са лаптоп рачунарима и пројектором. Поред председнице Владе и министра Јовановића, догађају су присуствовали и председник општине Блаце, Иван Бургић и генерални директор Телекома, Владимир Лучић.

Министарство информисања и телекомуникација је направило план да се до краја 2025. године брзи интернет уведе у више од 700 села, да се у ту сврху изгради више од 4.700 километара отпичких траса и да се повеже више од 120 хиљада домаћинстава и око 720 школских објеката. Обезбеђено је финансирање овог пројекта са 120 милиона евра од стране државе, док прикључивање домаћинстава врше телекомуникациони оператори. Напредак у реализацији овог пројекта и план за повезивање села се налази на сајту Министарства mit.gov.rs .