Састанак са шефицом УНМИК-а

Састанак са шефицом УНМИК-а

11/04/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација и шефицу УНМИК Каролин Зијаде, са којом је разговарао о предстојећој седници Савета безбедности УН, на којој ће бити представљен извештај о раду УНМИК, као и о положају Срба на Косову и Метохији и дијалогу Београда и Приштине.

 

Председник Вучић је рекао да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији сложена и у том контексту нагласио да сматрамо важним благовремене и адекватне реакције УН на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине којима се крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожавају права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва.

Председник је поновио да Србија инсистира на очувању мира и стабилности у региону, поштовању међународног права и примени Резолуције СБ УН 1244.

Шефица УНМИК Зијаде је изразила подршку дијалогу Београда и Приштине и нагласила потребу да се, ради добробити Срба и Албанаца на Косову и Метохији, политичке обавезе преточе у конкретне акције.

Саговорници су се сагласили да је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБ УН од суштинског значаја како би међународна заједница била редовно информисана о ситуацији на терену.