Државна матура има за циљ да унапреди квалитет образовног система

Државна матура има за циљ да унапреди квалитет образовног система

05/04/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo prosvete

 

Министар просвете Бранко Ружић са сарадницима разговарао је данас у Министарству просвете са представницима неформалног удружења средњошколаца „ И ми се питамо“ Луком Бабићем, Доротеом Васић и Стефаном Марковићем, који траже да се одустане од замишљеног концепта државне матуре и за то су поднели петицију са 25.000 потписа.

 

Министар Ружић је рекао да лично верује да је државна матура искорак у добром смеру и да ће бити покретач позитивних промена у свим сегментима система, јер ће свакако променити многе устаљене, а недовољно ефикасне и квалитетне праксе у нашем образовању. Државна матура има за циљ да олакша упис, смањи стрес и унапреди квалитет образовног система.

Он је нагласио да се државна матура неће увести наметањем и да то не сме да буде на уштрб свих оних којима је намењена, а то је скоро 66.000 средњошколаца. Оно на чему се инсистира је дијалог, потпуна информисаност свих актера, уз нулту толеранцију на могућа изненађења.

Министар је нагласио да не треба дозволити да се питање државне матуре исполитизује. Такође, је упитао ученике да му наведу име особе из Министарства која им је, како је пласирано у медијима, наводно рекла, да што се тиче државне матуре „они ништа не питају“ како би сносила санкције. Представници неформалног удружења „И ми се питамо“ навели су да та особа није из Министарства.

Представници удружења су затражили прелазни период за увођење државне матуре и донели листу са питањима о државној матури, на која ће им одговорити Министарство просвете, али су се и сложили, након разговора, да је велики број питања отворен због лоше информисаности.

„Ми разумемо вашу позицију, да се нађе најбоље решење. Ми смо ту да вам помогнемо, да будемо конструктивна страна у дијалогу и да заједно нађемо најбоље могуће решење. Ми смо деца која желе да остану у Србији“, навео је Лука Бабић.