Јачање трговинских веза земаља Балкана на добробит свих

Јачање трговинских веза земаља Балкана на добробит свих

05/04/2023 Off By BERB

Foto: MUST/Đ.K.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић састао се данас са министром трговине и туризма Републике Српске Денисом Шулићем током посете Бања Луци.

 

Министар Момировић је рекао да је јако важно радити на економском расту и развоју, на бољим трговинским везама, као и на даљим инвестицијама, како за Србију и Републику Српску тако и целу Босну и Херцеговину.

Момировић је додао да је јако битно да додатно да се поједноставе граничне процедуре и да би заједничке институције БиХ требало да препознају ову иницијативу, јер без једноставнијих граничних процедура нема ни развоја трговине.

„Србија је наш највећи спољнотрговински партнер и наша жеља је да проширимо ту сарадњу, а Република Српска ће увек бити савезник Србије, по сваком питању, од трговине до спољне политике“, рекао је министар Шулић.

Након одржаног састанка министар Момировић учествовао је на панелу “Отворени Балкан, прилике и изазови” у организацији Удружења младих економиста Републике Српске у Бања Луци.

„Морамо да препознамо овај политички тренутак јер је ово тренутак када Балкан мора економски да се повеже. Морамо да укинемо све непотребне граничне процедуре јер само тако можемо да генеришемо нове инвестиције, да повећамо промет људи и роба и подигнемо стандард свих наших грађана“, закључио је министар Момировић.

Министар Момировић је додао да треба променити перспективу и начин на који посматрамо наше економске односе у будућности, и да је потребно да по узору на Европску унију поједноставимо граничне процедуре како би људи слободно путовали.