Tamo gde svici šire krila: Otvaranje izložbe Oskara Alvarada

Tamo gde svici šire krila: Otvaranje izložbe Oskara Alvarada

03/04/2023 Off By BERB

Posve lično, emotivno i pomalo zagonetno putovanje kroz špansko selo Deleitosa očekuje posetioce galerije Instituta Servantes, gde će ovog utorka, 4. aprila u 19 časova, biti otvorena izložba fotografija Oskara Alvarada pod nazivom „Tamo gde svici šire krila“.

 

Izložba španskog fotografa Oskara Alvarada deo je ovogodišnjeg, šestog po redu festivala „Belgrade Photo Month“ (Beogradski mesec fotografije), a pred srpsku publiku stiže uz podršku Instituta Servantes i Ambasade Španije u Beogradu.

Posetioci će ovom prilikom moći da upoznaju selo po imenu Deleitosa, koje se nalazi u provinciji Kaseres, na području španske autonomne pokrajine Ekstremadure.

„Tu su rođeni moji roditelji, moji deda i baba, pradeda i prababa i ostali preci kojih je moguće setiti se kroz vekove porodičnog stabla unazad“, navodi Alvarado.

Deleitosa je postala poznata širom sveta sredinom prošlog veka. Čuveni američki fotograf Judžin Smit odabrao je upravo nju za svoj fotografski esej pod nazivom „Špansko selo“. Prikazujući loš položaj ruralne Španije tokom Frankove vladavine, ovaj esej objavljen je u prestižnom američkom magazinu „Life“ 9. aprila 1951. godine.

„Daleko od prikazivanja realističke slike Deleitose ili nekih od vizuelnih referenci koje su povezane sa činjenicom da je ovo selo bilo fotografski primer društvenog i ekonomskog zaostatka u španskim ruralnim sredinama, moje viđenje poseduje neke subjektivne elemente povezane sa nizom doživljaja, mesta i ličnih uspomena“, smatra Alvarado, dodajući da postavku čine „aluzije koje su se poput prikazanja održavale u mom sećanju, slike koje spajaju epizode opstale u mom imaginarijumu sa novim stvarnostima, saživelim u selu.“

Izložba će svečano biti otvorena u utorak, 4. aprila u 19 časova, nakon čega će uslediti autorsko vođenje Oskara Alvarada kroz postavku, na španskom jeziku sa prevodom na srpski.

Serijal radova „Tamo gde svici šire krila“ čini sedamnaest fotografija koje su premijerno predstavljene 2019. godine. Od tada je ova izložba bila izložena u više od dvadeset gradova širom sveta, u zemljama kao što su Španija, Portugalija, Francuska, Finska, Velika Britanija, SAD, Čile, Italija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Litvanija…

Nakon toga, postavka će u Institutu Servantes biti otvorena do 10. maja. Posetioce galerije očekuju i dva stručna vođenja kroz izložbu, 22. aprila i 6. maja u 12 časova. Oba vođenja biće održana na srpskom jeziku, po potrebi i na španskom, a ulaz je slobodan.