Србија постиже добре макроекономске резултате

Србија постиже добре макроекономске резултате

03/04/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Донал Мекгетиген, а у оквиру прве ревизије актуелног Стенд-бај аранжмана, који Република Србија спроводи од децембра 2022. године.

 

Стенд-бај аранжман има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста.

Премијерка Брнабић је истакла да Србија постиже добре економске резултате, упркос бројним изазовима, те да је тренутно приоритет реструктурирање енергетског сектора. Она је додала да у том смислу много тога треба да се промени, као и да се тренутно ради на детаљном плану инвестиција у енергетици, што су представници ММФ-а похвалили.

Брнабић је рекла да се Влада свакодневно бори за још боље резултате него у 2022. години, као и да је важно да се пронађу додатни извори раста. Премијерка је истакла је да је извоз у ИТ индустрији претходне године износио 2,7 милијарди евра, као и да је за 45 одсто већи у односу на 2021. годину. Само у јануару ове године је 42 одсто већи раст извоза у тој индустрији у односу на исти месец 2022. године, рекла је Брабић и додала да је реч о великом потенцијалу, а да је циљ Владе да достигне извоз од четири милијарде евра.

Премијерка је навела и да додатни извор раста може да буде биотехнологија, да је у том контексту важна изградња БИО4 кампуса, који би требало да привуче улагање у истраживачко-развојне пројекте у Србији а да ће се радити на повећању продуктивности привреде са коришћењем вештачке интелигенције

Брнабић је истакла да се ради на дигитализацији здравственог система, као и да ће Јединствени информациони систем просвете дати добре податке на основу којих ће се планирати приоритети за инвестиције у сектор образовања. Похвалила је и пројекте е-фактура и е-фискализације и истакла да они добро функционишу.

Шеф Мисије ММФ Мекгетиген је навео да Србија постиже добре макроекономске резултате, да има добар привредни раст упркос изазовима, као и да су импресивне бројке по питању страних директних инвестиција. Како је рекао, српска економија се показала отпорном на спољне шокове, а једини изазов је још увек инфлација, као и за друге земље у Европи и свету. По очекивањима ММФ, инфлација у Србији би до краја године требало да буде мања за 8 одсто.

Он је рекао и да спровођење актуелног аранжмана одлично напредује, те да су до сада испуњени сви планирани циљеви. Посебно је похвалио пројекат „Искра“ који подразумева систем централизованих зарада у јавном сектору. Како је закључио, у енергетском сектору је стабилна ситуација, али је важно да се континуирано прати.

Актуелни Стенд-бај аранжман траје 24 месеца, до краја 2024. године.

Састанку је присуствовао и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.