Нема приватизације ЕПС-а, нити отпуштања радника

Нема приватизације ЕПС-а, нити отпуштања радника

31/03/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Нема приватизације „Електропривреде Србије“, нити отпуштања радника, поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

 

„Желимо да вратимо одговорност на предузеће, да имамо одговорне структуре управљања. Морају да се доведу професионални људи који ће се борити да наша предузећа буду темељ стабилности наше привреде. Надзорни одбор поставља директоре, не ја или скупштина, како се манипулише у јавности последњих дана. Надзорни одбор надзире и рад директора. Статут се бави управљањем, а права радника дефинишу се колективним уговором“, изјавила је Ђедовић за телевизију Пинк.

Она је подсетила да је одлука о промени правне форме ЕПС-а донета још 2014. године и да она мора да се спроведе. „ЕПС треба да постане Акционарско друштво затвореног типа у 100% власништву државе. Оног дана када то постане неће више бити ограничавања броја запослених, нити зарада. Држава је ту, причала је и наставиће да прича са представницима синдиката свих енергетских предузећа“, додала је Ђедовић.

Истакла је да је циљ промена набоље зарад грађана Србије, који и плаћају рад свих руководиоца у нашим енергетским предузећима.

„Промена правне форме је један од начина да поправљамо управљање, морамо да идемо корак по корак. Надзорни одбор треба да добије већа овлашћења, да одлучује о управљачкој структури, да се сагледа производња, инвестиције. Морамо да решимо проблем спровођења инвестиција, јер сви пројекти касне годинама, деценијама. Дакле, морамо да радимо на улагањима, јер смо свесни да морамо преко 30 милијарди евра да уложимо како би се опоравио систем“, нагласила је министарка.

Подсетила је да смо у енергетској кризи видели колико је важно да имамо стабилна и јака енергетска предузећа и поручила да је Влада одлучна да спроведе реформе како предузећа, чији је дуг нарастао на стотине милиона евра не би била више на терету државе, односно грађана.