Изменама Закона о дуалном образовању унапређујемо квалитет образовања

Изменама Закона о дуалном образовању унапређујемо квалитет образовања

31/03/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo prosvete

 

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић изјавила је данас да ће се изменама Закона о дуалном образовању осигураћети квалитет образовног процеса кроз повезивање теорије и праксе и уз повећање броја сати које млади проводе у савременом реалном радном окружењу компаније.

 

Грујић је у Лесковцу, на јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању, којој су присуствовали и министар просвете Бранко Ружић и градоначелник Лесковца Горан Цветановић, говорила о најважнијим изменама предвиђеним Нацртом.

Повећање броја сати које млади буду проводили у компанији повећава и изгледе да по завршетку школе у истој компанији заснују и радни однос или на основу стечених знања покрену сопствени бизнис. Компетенције које буду млади буду стицали на овај начин обезбедиће им сигурну и успешну каријеру, док ће компанијама обезбедити одрживост и иновативност, рекла је Грујић.

„Значајно је и то што ће послодавци, према предвиђеним изменама, моћи да рачунају на једноставнију процедуру, како би ушли у систем дуалног образовања. Циљ нам је да унапредимо постојећа решења и осигурамо значајно бољи квалитет образовања”, рекла је Грујић.

Директорка Грујић је истакла да су важне измене предвиђене Нацртом увођење вредновања квалитета учења кроз рад, али и давање статуса тренинг центра за школе.

Школа и послодавац заједнички ће доносити „Програм учења кроз рад“ како би се обезбедило праћење које исходе учења је могуће реализовати код послодавца, а од изузетне важности је и увођење статуса тренинг центра при образовном систему како би могле да доносе нову, развојну димензију у повезивању образовања и привреде, истакла је Грујић

Према њеним речима, нова решења дају могућност послодавцима да се удружују у Алијансу, како би се остварили сви исходи учења, уколико појединачно немају услове да их остваре, док ће алијансе омогућити и малим предузећима да се укључе у систем дуалног образовања.

Јавна расправа се спроводи од 17. марта до 6. априла 2023. године. Најважније измене које Нацрт предвиђа су: могућност повећања фонда сати учења кроз рад и то 60 одсто за трогодишње образовне профиле и 40 одсто за четворогодишње; поједностављење акредитације за послодавце за учење кроз рад; формирање мешовитих одељења; вредновање квалитета учења кроз рад; утврђивање надлежности и улоге Канцеларије за дуално образовање и НОКС; вредновање квалитета учења кроз рад; увођење статуса тренинг центра за школе; увођење тренинг Алијанси послодаваца; правни основ за финансијску подршку дуалном образовању.

Данашњем догађају, чији је домаћин била Висока пословна школа струковних студија Лесковац, присуствовали су представници Министарства просвете, Канцеларије за дуално образовање, Привредне коморе Србије, Града Лесковца, и бројних школа и компанија из овог дела Србије.