Србија напредује у структурним реформама у области привреде

Србија напредује у структурним реформама у области привреде

27/03/2023 Off By BERB

Фото: Сава Радовановић/Танјуг

 

Министар привреде Раде Баста састао се данас са шефом мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Доналдом Мекгетиганом, и том приликом поручио да ће Србија наставити са одговорном економском политиком како би привреда остала стабилна.

 

Србија је на путу ка чланству у Европској унији и свакога дана улаже велике напоре како би остварила видљиве резултате у трансформацији и развоју привреде, инфраструктуре и побољшању пословног амбијента и квалитета живота грађана, поручио је министар Баста.

Министар се осврнуо на реформе које Србија спроводи у економској сфери као што су корпоративно управљање у јавним предузећима, државно власништво над предузећима, приватизација и развојно финансирање. У овим областима Србија је недвосмислено је забележила напредак. Ипак, нисам задовољан како се одвија процес приватизације и стечаја. Морамо много више да радимо на транспарентности и онлајн аукцијама и обавестио ММФ о променама на челу Агенције за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) које ће уследити.

Велику важност имају инвестициони и инфраструктурни пројекти због којих је Србија препозната као добар и поуздан партнер, како у Европи, тако и у свету.

Партнерски однос и сарадња Републике Србије и ММФ која се већ дуги низ година развија на обострано задовољство, подвукао је Баста.
Састанку су присуствовали државни секретар Министарства привреде Дарко Митровић, помоћници министра привреде Драган Угрчић и Дубравка Дракулић, као и представници Народне банке Србије, Министарства финансија, Фонда за развој и Агенције за осигурање и финансирање извоза.