Ревитализовати Меморијални комплекс „Бошко Буха“ код Пријепоља

Ревитализовати Меморијални комплекс „Бошко Буха“ код Пријепоља

27/03/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић састала се данас са представницима Иницијативе за обнову Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци, код Пријепоља.

 

Ванушић је нагласила да је Министарство културе посвећено проналаску одговарајућег решења за ревитализацију овог меморијалног комплекса споменика културе од изузетног значаја.

Ванушић је указала да је став Министарства културе да неће бити јавне продаје Меморијалног комплекса ,,Бошко Буха“ с обзиром да се ради о културном добру од изузетног значаја које по закону не може бити предмет продаје без претходно прибављених сагласности надлежних органа и институција, због чега је Министарство у два наврата већ обуставило јавну лицитацију.

На састанаку је указано да је Републички завод за заштиту споменика културе, као надлежна установа заштите, извршила увид у стање Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци и ради на утврђивању мера заштите, прикупљању целокупне неопходне техничке и историографске документације у циљу припреме детаљног Програма заштите, ревитализације и уређења комплекса, на основу кога ће бити донет динамички план активности у циљу заштите и очувања овог Меморијалног комплекса.

Ванушић је напоменула да ће Министарство, у сарадњи са Републичком дирекцијом за имовину, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством финансија радити на решавању имовинско-правних питања.

С обзиром да је заштита ратних војних меморијала регулисана законом који је у надлежности Министарства за рад, борачка и социјална питања, сва питања ће се решавати у заједничкој сарадњи.

На састанаку је наглашено да је значајно да се паралелно са решавањем имовинско – правних питања ради на студији изводљивости која ће указати на најбоља решења у виду даље намене овог комплекса и његове самоодрживости.

На састанку је договорено да ће Иницијатива за обнову Меморијалног комплекса “Бошко Буха” учествовати у предлагању најбољих решења за развој туристичких и образовних програма намењени деци и младима.