Обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

Обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

24/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић присуствовали су вечерас, на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, државној манифестацији обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године.

Вучић је том приликом истакао да је пре 24 године умрло савремено међународно право и да то није бирократска реченица, већ много више од тога.

Од тада више ништа што се у свету догађа не може да буде горе од онога што су они учинили једној малој земљи, која је била крива само зато што је желела да буде свој на своме, слободна, слободарска и као таква није се допадала онима који су 1989, 1990. срушили стари и створили нови поредак у коме се само они питају, навео је он.

Разорили су много веће земље и дошла је на ред Србија. Говорили су о борби против варварства и оних који праве хуманитарну катастрофу јер тако спречавају геноцид. У дефиницији геноцида, како је објаснио, суштина је да постоји намера о уништењу неке етничке или верске групе, а то никада није доказано.

Прошло је 24 године, кидали сте нам делове територије, убијали нам децу, цивиле, војнике и полицајце. Ко вам је то право дао? Пркосни и слободарски дух сте ломили, али га никада нисте сломили, поручио је председник и нагласио да данас даје све од себе како би се сачувао мир.

Моја порука вама је да хоћемо мир, нећемо никакве сукобе, ни са НАТО, ни са било ким, али ћемо чувати своју земљу. И када вам кажемо шта су црвене линије, онда немојте даље да притискате, јер онда ћете добити одговор поносите, достојанствене и јуначке Србије, а наш одговор је – не дамо Србију и никада је никоме нећемо дати, поручио је Вучић.

Он је поновио да никоме нећемо дати нашу децу и да никада нећемо заборавити све који су страдали у НАТО бомбардовању.

Годишњици обележавања 24-годишњице НАТО агресије присуствовали су и патријарх српски Порфирије, који је служио помен жртвама, председник Републике Српске Милорад Додик, као и представници Народне, скупштине Србије и министри у Влади Србије и Влади Републике Српске.

Сомбор је ове године изабран за град у коме одржава централна комеморативна манифестација, јер су у њему пале прве бомбе и изгубљени први људски животи.

НАТО агресија почела је 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана.