Енергетска сигурност апсолутни приоритет Србије

Енергетска сигурност апсолутни приоритет Србије

24/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас у разговору са
делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио шеф Мисије Донал Мекгетиген, да је Србија на добром путу када је у питању планирана агенда за сектор енергетике.

 

Ђедовић је истакла да је Србија уз максималне напоре обезбедила енергетску сигурност за зиму 2022/2023. годину и нагласила да се интензивно ради на томе да Србија и наредну зиму дочека спремна.

У том контексту, када је у питању производња електричне енергије у плановима пословања ЕПС-а рефлектована су стратешка опредељења, а када је у питању природни гас додатне количине већ су обезбеђене у складиштима у Мађарској за наредну годину, али настављамо рад на обезбеђивању свих неопходних количина, како би наша енергетска сигурност била на највишем нивоу, рекла је министарка.

Ђедовић је указала да се ради на стратешким документима, компасу за развој енергетског сектора до 2050. године, у којима ће бити дефинисани оквири динамике улагања, пре свега у обновљиве изворе енергије.

„Пред нама су значајне инвестиције у енергетску инфраструктуру, неопходне како бисмо обезбедили енергетску сигурност нашим грађанима и привреди и остварили зацртане циљеве декарбонизације. Паралелно с тим тече реформа јавних предузећа и учињени су значајни кораци прве фазе реформе “Електропривреде Србије” која се односи на промену правне форме предузећа, која ће бити основа за даљу корпоративизацију и професионализацију управљања“, изјавила је министарка.

Ђедовић је нагласила да ће Влада Србије и у наредном периоду настојати да обезбеди довољне количине енергената за грађане и привреду уз неопходне минималне корекције цена, док ће истовремено посебан фокус бити на заштити енергетски рањивих грађана. Такође, министарка је поручила да ће изменама прописа и предвиђеним буџетом, статус енергетски угроженог купца моћи да оствари три пута више грађана него до сада, односно приближно 190.000.

Шеф мисије ММФ-а Донал Мекгетинген навео је да је енергетска сигурност и стабилност апсолутни приоритет, као и да је адекватно планирање и ефикасно управљање енергетским сектором предуслов да би могао да функционише одрживо, дугорочно посматрано.

Мисија Међународног монетарног фонда борави у Београду у оквиру прве ревизије актуелног стендбај аранжмана са том финансијском институцијом који је одобрен 22. децембра 2022. године.