Орлић са новоименованим амбасадором Мађарске

Орлић са новоименованим амбасадором Мађарске

24/03/2023 Off By BERB

Foto: Skupština Srbije

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са новоименованим амбасадором Мађарске у Републици Србији Јожефом Золтаном Мађаром, са којим је разговарао о јачању билатералних односа две земље и унапређењу сарадње у свим областима.

 

„Поносни смо на добре и снажне односе Србије и Мађарске који су, како редовно истичу двојица лидера премијер Орбан и председник Вучић, најбољи у историји две државе и два народа“, рекао је др Орлић, исказујући спремност Народне скупштине Р. Србије да допринесе даљем унапређењу свеукупних односа са Мађарском, како кроз интензивирање контаката између посланичких група пријатељства и радних тела два парламента, тако и кроз свој предстојећи сусрет са председником Парламента Мађарске и посету Будимпешти.

Саговорници су заједнички констатовали да одличне односе и блиску сарадњу две земље потврђују бројни заједнички пројекти, попут модернизације железнице, али и заједничка борба Србије и Мађарске за енергетску безбедност. Потврдили су спремност за наставак унапређења сарадње на свим нивоима, те изразили уверење да ће две земље у наредном периоду наставити да постижу рекордне резултате у свим областима од обостраног интереса, првенствено када је реч о економији.

Амбасадор Мађар је истакао неупитну подршку Србији на њеном европском путу, нагласивши да би што скорије чланство Србије у ЕУ представљало бенефит, како за Србију, тако и за целу Европу. „Граница између нас не треба да представља препреку за даље повезивање и сарадњу, којом доприносимо бољем животном стандарду наших грађана“, поручио је амбасадор. Поздравио је отворен и одговоран однос председника Србије Александра Вучића према дијалогу који се води између Београда и Приштине, као и његове напоре усмерене ка очувању мира за све. Поручио је да је од изузетне важности поштовање претходно потписаних споразума и прихваћених договора, као и очување стабилности у региону, чему Европска унија мора остати доследна.

Др Орлић је захвалио Мађарској на подршци и исказаном разумевању за позиције Србије. „То што се јасно чуло да Мађарска не подржава аспирације тзв. „Косова“ за чланством у европским организацијама, било је за нас веома важно, и такав став сви у Србији изузетно цене. Приштина све време отворено саботира дијалог, угрожава мир и потпуно крши основна људска права Срба на КиМ – то је данас незамисливо да се деси било где у Европи. На све то, за овакво понашање тражи награду, чиме се у лице смеје и самој Европској унији и саопштава јој да неће да уради оно за шта се пред њом обавезала. Важно је да се зна да, ипак, нису сви сагласни са дрским понашањем Приштине“, поручио је др Орлић.