Regionalna premijera dokumentarca Igora Gala na 70. Martovskom festivalu

Regionalna premijera dokumentarca Igora Gala na 70. Martovskom festivalu

22/03/2023 Off By BERB

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovski festival, biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda i i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja.

 

U okviru revijalnog programa, 1. aprila od 17:00 u sali Amerikana DOB biće održana regionalna premijera filma „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu“ (2023. / 92’ / Hrvatska). Reč je o dugometražnom dokumentarnom ostvarenju za koje scenario, režiju i produkciju potpisuje Igor Galo, poznati glumac iz Hrvatske i sa prostora čitave nekadašnje Jugoslavije.

Dokumentarac o Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, koji je prvenstveno okupljao kinematografije svih socijalističkih republika bivše Jugoslavije, do njenog tragičnog raspada. Istovremeno je i prikaz društveno-političkih okolnosti u kojim je osnovan. Svedočenjem glavnih aktera FJIF, od osnivača Marjana Rotara, do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, film istražuje kako je uopšte bio moguć festival takvog evropskog i svetskog značaja u vreme svog trajanja. Od osnivanja 1953. do nasilnog gašenja 1991. godine, festival odslikava rađanje socijalističke Jugoslavije, njen razvoj u društveno-političkom, kulturno-obrazovnom i privrednom smislu, kao i njen raspad, pa time i sopstveni nestanak, kao jedinstvene i neponovljive filmske manifestacije u svetskim razmjerima, kao što je to bila i Jugoslavija.

Ovo ostvarenje, nastalo u produkciji kuće UOFD Histria film Pula, montirao je Danilo Lola Ilić.

Film Igora Gala poslužiće kao povod za tribinu „Martovski festival – između jugoslovenske prošlosti i postjugoslovenske budućnosti“, koja je zakazana za 1. april od 19h u Domu omladine Beograda.

Igor Galo rođen  je 1948. godine u Ćupriji, Srbija, FNRJ. Prvu ulogu je ostvario u filmu „Imam dvije mame i dva tate“ (Krešo Golik, 1968), a verovatno je najpoznatiji po ulozi Bambina u filmu „Most“ (Hajrudin Krvavac, 1969). Glumio je u nekim od najpoznatijih jugoslovenskih filmova: „Valter brani Sarajevo“ (Hajrudin Krvavac 1972), „Divlji anđeli“ (Fadil Hadžić, 1969), „Maškarada“ (Boštjan Hladnik, 1971), „Poslijepodne jednog fazana“ (Marijan Arhanić, 1972), „Akcija stadion” (Dušan Vukotić, 1977), „Pakleni otok“ (Vladimir Tadej, 1979), „Banović Strahinja“ (Vatroslav Mimica, 1981), „Crveni i crni“ (Miroslav Mikuljan, 1985) i drugim. Ostvario je uloge i u međunarodnoj produkciji, poput filma „Gvozdeni krst“ (Sem Pekinpo, 1977). Režirao je kratki igrani film „Navijač” (1985). U prethodnih 30 godina sarađivao je sa kolegama iz Austrije, Nemačke, Italije, Slovenije, BiH i Srbije, kao gost ili član stručnog žirija filmskih festivala (Palić, Herceg Novi, Trst…). Član je saveta filmskog festivala Balkan Panorama u Izmiru, Turska od 2019. Dobitnik nagrade „Marjan Rotar“ Pula Film Festivala za doprinos hrvatskom filmu, nagrade za životno delo „Fabijan Šovagović“, koju dodeljuje Društvo hrvatskih reditelja, kao i nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji, na Festivalu evropskog filma Palić. Živi i radi u Puli, Hrvatska.

Na 70. Martovskom festivalu, koji je je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, publiku očekuje bogat takmičarski i revijalni filmski program, kao i brojni stručni programi za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, tribine, promocije knjiga i drugi prateći sadržaji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs

www.domomladine.org