Србија и Италија договориле сарадњу у области високог образовања и науке

Србија и Италија договориле сарадњу у области високог образовања и науке

22/03/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo prosvete

 

Министар просвете Бранко Ружић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и министаркa за високо образовање и истраживање Италије Ана Марија Бернини потписали су у Београду Меморандум о сарадњи две земље у области високог образовања и науке.

 

Ружић је истакао да ће данас потписани Меморандум допринети бољој сарадњи Србије и Италије у области образовања, науке, технолошког развоја и иновација.

Потписивању Меморандума претходио је састанак министра Ружића и италијанске министарке на коме је било речи о јачању сарадње две земље у области високог и дуалног образовања.

Министар је подсетио да у Србији послује велики број италијанских компанија и оценио да је важно да што већи број њих буде укључен у систем дуалног образовања.

Ружић је навео да је, осим националног модела дуалног образовања у средњим школама, омогућено и студирање по дуалном моделу и подсетио да је формирана и посебна Канцеларија за дуaлно образовање.

Министар просвете је указао и да је све веће интересовање ђака у Србији за учење италијанског језика и да је зато важно да се за њих омогуће додатне погодности, као што су размена ученика, летњи кампови и центри за учење италијанског језика.

Ружић је подсетио да се двојезична настава на српском и италијанском језику реализује у Трећој београдској гимназији.

Министар Ружић затворио је данас Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, који је одржан у Привредној комори Србије, а том приликом потписана је и Декларација о сарадњи у области високог образовања, науке, културе и уметности.
Декларацију су потписали амбасадор Италије Лука Гори и декани пет универзитета у Србији – Универзитет у Београду, Универзитет уметности из Београда, Универзитет у Нишу, Универзитет у Крагујевцу и Универзитет у Новом Саду.