Чачак постао прва Национална престоница културе за 2023. годину

Чачак постао прва Национална престоница културе за 2023. годину

23/03/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Свечаном церемонијом и мултимедијалним спектаклом на Централном градском тргу под називом „Све боје слободе“, Чачак је и званично постао прва Национална престоница културе за 2023. годину.

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић рекла је том приликом да се овим догађајем исписују нове странице историје овог града, Моравичког округа и читаве српске културе.

„Од вечерас и током целе 2023. године, Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље. Поред савремених форми стваралаштва, бројни програми и садржаји представиће сво богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локалну средину и околину чини привлачном и упечатљивом“, поручила је Гојковић.

Она је подсетила да је пре нешто више од две године, као министарка културе и уз пуну подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, покренула пројекат по узору на Европску престоницу културе, имајући у виду све предности и добробити које се освајањем ове престижне титуле добијају.

„Реализацијом програма у оквиру Престонице културе, изабрани град поставља културу у средиште свог развоја “, додала је министарка.

Кроз четири програмске целине: „На слободи“, „На раскршћу“, „На калдрми“ и „На Морави“, пројекат „Чачак 2023“ представиће своју богату историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и неке мање познате градске приче. Вредности које се овде вековима негују: љубав према завичају, отаџбини и слободи, биће приказане у више од 100 уметничких програма под слоганом „Чачанска родна“.

Гојковић је подсетила да Пројекат Престонице културе обухвата и изградњу установа културе: Музеја кошарке и Културног инкубатора, развој археолошких локалитета и реконструкција урбаних целина као што је плато Надежде Петровић.

„Богатство програма, нова места намењена културним садржајима и лепота предела који окружују град на Морави, гарантују да ће Чачак бити место окупљања љубитеља културе из земље и иностранства“, поручила је министарка.

Подсећајући да је велика уметница Надежда Петровић често говорила да су „уметност и традиција најбоље нити за повезивање народа“ Гојковић је поручила да управо те речи потврђује једну од истакнутијих особина нашег народа- да умемо да чувамо и негујемо традицију.

„Истовремено, увек смо се трудили да усвојимо оно што је вредно и корисно из света, да тако обогатимо своју културу и створимо ново наслеђе за будуће генерације. И зато је пројекат Престоница културе Србије један од најбољих модела представљања разноврсности и богатства наше културе“, нагласила је Гојковић.

Указала је да је пројекат Националне престонице културе важан део децентрализације културног живота што је један од приоритета Министарства културе.

„Добијање ове титуле која обавезује, прилика је и да подсетимо јавност Србије какав и колики допринос су нашој култури дала бројна места широм наше земље, међу којима је Чачак једно од најплодоноснијих. На понос свих Чачана, којима пореклом и сама припадам, у граду који се угнездио подно Јелице и из којег је никла ‘Чачанска родна’ рођени су Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис и други ствараоци који су га учинили познатим. Овај град чувен је и по изворној народној, као и рок музици, кошарци, државотворним владарима и војсковођама, стварању многих духовних и материјалних вредности које уз уметност чине културу једног народа“, указала је Гојковић.

Такође је подсетила да су колоритну слику средине надалеко познате по правдољубивости, патриотизму, талентованим и креативним појединцима, својим делима бојили и Танаско Рајић и Степа Степановић, велики глумци Соња Савић и Миодраг Радовановић Мргуд, музичке легенде Радомир Михајловић Точак и Бора Ђорђевић, филмски режисери Пуриша Ђорђевић и Милош Радивојевић, кошаркашки виртуози Радмило Мишовић, Драган Кићановић и Жељко Обрадовић, бројни уметници и друге знамените личности.

„Под овим небом прожимале су се, спајале и оплемењивале традиционалне и савремене вредности, стварајући аутентичну културну димензију и шарм препознатљив далеко ван граница наше земље. О томе говори и то што се Унеско ове године придружио обележавању 150 година од рођења велике српске сликарке Надежде Петровић, као и то што је ракија шљивовица, једно од знамења овог краја, прошле године уписана на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства“, додала је.

Гојковић је нагласила да је Чачак град културе и уметности, место добрих људи и вредних домаћина у коме се сваки гост осећа као код куће и где се радо враћа и изразила уверење да ће све што Влада Србије, Министарство културе и Град Чачак спроведу кроз овај пројекат, као и све добре вибрације присутне на вечерашњој церемонији, учинити да још једном покажемо богатство наше културе и тиме у свет пошаљемо најлепшу слику наше земље. Она је свима пожелела добродошлицу у Чачак- престоницу културе Србије.

На свечаном отварању обратио се и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, а финале „Чачанске родне” планирано је 18. децембра када ће бити отворен Музеј кошарке у Чачку.