Међународни дан социјалног рада

Међународни дан социјалног рада

21/03/2023 Off By BERB

Поводом Међународног дана социјалног рада, који се данас обележава, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указује да је унапређење услова рада запослених у институцијама социјале заштите, као и улагање у њихов професионални развој, основни предуслов унапређења целокупног система социјалне заштите.

 

Добри услови рада, осећај припадности колективу и поштовање запослених од стране послодавца директно утичу и на квалитета рада пружаоца услуга социјалне заштите и самих институција.
Социјална правда, људска права, колективна одговорност и поштовање различитости су кључни принципи за социјални рад. Бавећи се питањима инвалидитета, злоупотребе дрога, сиромаштвом, менталним болестима, проблемима повезаним са старењем, са незапосленошћу, социјални рад постао је витална потреба нашег друштва, а социјални радници, који својим разумевањем ових проблема и преданим радом на њиховом решавању, били су и јесу покретачка снага система социјалне заштите.
Социјални рад темељи се на друштвеној одговорности државе и локалних заједница према њеним најосетљивијим члановима. Зато социјални рад и јавна овлашћења, која Република и локалне самоуправе преносе на пружаоце социјалних услуга у јавном или у цивилном сектору, представљају гарант социјалне сигурности и најосетљивијима међу нама.

Због нераскидиве повезаности социјалног рада са укупним друштвеним токовима, мења се и професионални идентитет социјалног рада и социјалних радника. Прво правило спашавања, заштите или пружања помоћи и подршке другима је да је неопходно заштити себе, да бисмо безбедно штитили друге. Социјални радници у систему социјалне заштите треба да осећају сигурност, да би ту сигурност могли да преточе у поверење корисника услуга. Сигурност пружалаца и корисника услуга, гарант је сигурности заједнице.

Изражавајући захвалност колегиницама и колегама социјалним радницима за њихов несебичан труд и залагање да пруже помоћ и подршку свим људима којима је помоћ потребна, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања свима честита Међународни дан социјалног рада.