Италија важан партнер наше земље у области енергетике

Италија важан партнер наше земље у области енергетике

21/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је данас на панелу „Технолошке иновације: Зелена и енергетска транзиција“ у оквиру Форума за пословни и научну сарадњу Србије и Италије у Палати Србија да је зелена и енергетска транзиција област у којој се сарадња Србије и Италије може најдинамичније и најиновативније развијати.

 

Ђедовић је навела да је Италија, не само међу највећим трговинским партнерима Србије и водећим инвеститорима, него и важан партнер наше земље у области енергетике у претходним годинама и изразила уверење да ће тако бити и у будућности.

Један од најважнијих пројеката у области енергетске инфраструктуре је изградња Трансбалканског коридора, истакла је министарка додавши да ће он обезбедити већу сигурност снабдевања и повезати Србију са Италијом, као и са Румунијом, Црном Гором и Босном и Херцеговином, будући да је развој трансмисионих система услов за већи пренос енергије и повезивање тржишта у региону и са Европском унијом.

Она је додала да су италијанске компаније међу првима препознале прилике које постоје у Србији у сектору зелене енергије. Ђедовић је подсетила да су у Војводини од 2010. године до данас изграђене три ветроелектране чији су инвеститори италијанске компаније. Ветропаркови Кошава, Ла Пиколина и Кула данас испоручују електричну енергију за више од 50.000 домаћинстава, а у припреми су и нови пројекти пре свега у области енергије ветра и сунца, рекла је она.

Министарка је навела да је Србија озбиљно започела процес енергетске транзиције како би обезбедила са једне стране енергетску сигурност и независност, а са друге стране здраву животну средину.

Очекујем да ће се ускоро Народна скупштина разматрати измене Закона о коришћењу ОИЕ, истакла је Ђедовић и подвукла да ће изменама закона бити омогућено спровођење аукција на начин који ће инвеститоре брже интегрисати на тржиште и омогућити им преко потребну предвидљивост у погледу трошкова и подстицаја, а са што нижим трошковима по грађане и државу.

Она је позвала италијанске компаније да и оне сагледају своје прилике и учествују у аукцијама за доделу тржишних премија за производњу електричне енергије.