Odgovornom i hrabrom politikom Srbija gradi drugačiju budućnost na Kosmetu

Odgovornom i hrabrom politikom Srbija gradi drugačiju budućnost na Kosmetu

17/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike  Srbije Ana Brnabicć poručila je večeras na obeležavanju 19 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji da Srbija danas odgovornom i hrabrom politikom nastoji da postavi drugačije temelje budućnosti u kojoj će srpska deca u pokrajini imati bezbrižno detinjstvo.

Brnabić je na državnoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Beogradu istakla da Srbija vodi politiku u kojoj će mir a ne bodljikave žice obezbeđivati srpske svetinje, u kojoj Kosovo i Metohija ostaju naše i naglasila da san o boljoj budućnosti moramo da gradimo zajedno sa Albancima.

Danas odgovornom i hrabrom državnom politikom koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić nastojimo da ta taj krug nesreće, istorije muke, stradanja, neizvesnosti privedemo nekako kraju, nastojimo da ne zaboravljajući prošlost postavimo temelje drugačije budućnosti u kojoj deca mogu mirno da uživaju i detinjstvu, u kojoj njihovi roditelji mogu da stvore nešto što neće biti srušeno, rekla je Brnabić.

Tu budućnost, kako je naglasila premijerka, ne gradi Srbija koja pristaje na sve i koja je spremna na poniženja.

Sasvim suprotno, tu budućnost može da izgradi Srbija koja je jača nego što je ikada bila, ponosna, hrabra, koja vodi samostalnu politiku u skladu sa svojim interesma i interesima svog naroda i svih koji u njoj žive, rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je trebalo mnogo truda i vremena da Srbija postane takva zemlja, da počne da pobeđuje i veruje u sebe.

Trebalo je mnogo vremena da se probudi i otrese nepravde, vidi jasan put ispred sebe, rekla je ona i naglasila da je za to što je Srbija takva zasluga predsednika Aleksandra Vučića, ali i svih građana i svih koji su u takvu politiku i takvu Srbiju verovali.

To je Srbija, kako je naglasila, koja je dovoljno jaka i samostalna da stvari naziva pravim imenom i ne koristi eufemizme da ublaži zločine činjene nad njom.

Pogromi za nas nikada više neće biti nemiri, niti agresije i  intervencije, jedino takva Srbija ima šansu, snagu i viziju da zaštiti svoje nacioanlne interese i zaštiti svoju prošlost i utre put čak i kada deluje da ga nema, za bolju i uspešniju budućnost, rekla je ona.

Prema njenim rečima, danas je svima u Srbiji i svetu jasno da nikakvih „oluja i pogroma“ srpskog naroda više neće biti i da bi danas u ovakvoj Srbiji takvi zločini bili nemogući.

Ta vremena su prošla, Srbija više ne zabija glavu u pesak, jer nije sposobna da uradi više od toga. Nikada više ne smemo da dopustmo da Srbija bude slaba da ne možemo da obezbedimo opstanak svog naroda na Kosovu i Metohiji, rekla je ona.

Brnabić je naglasila da su naši zahtevi i očekivanja racionalni, da su naš nacionalni interes mir i stabilnost,  kako za nas tako i za sve druge sa kojima delimo ovaj deo Evrope.

Ne želimo da glavno obeležje srpsko-albanskih odnosa bude iščekivanje konflikta. Nijedan narod ne može da ostvari pune potencijale u atmosferi stalne mržnje i nepoverenja. Važno je da tu stranicu istorije pokušamo da zatvorimo i otvorimo buduće u kojima ćemo biti upućeni jedni na druge i vođeni zajedničkim interesom, rekla je Brnabić i naglasila da to ne izgleda jednostavno, ali da je to put bez prave alternative.

Premijerka je istakla da su naše crvene linije apsolutno jasne kada je reč o Kosovu i Metohiji i naša spremnost na dijalog i na mirno rešavanje nesuglasica izraz je naše snage i odgovornosti, a ne kolebanja i slabosti.

Ona je dodala da Srbija na neke stvari nikada neće moći da pristane, ali će nastojati da sebi i svima u regionu bude bolje.

Obeležavanju Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji, koji se dogodio 17. marta 2004. godine u Narodnom pozorištu prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri Nikola Selaković, Đorđe Milićević, Tomislav Žigmanov, Jelena Begović, Dubravka Đedović, Mihailo Jovanović, Darija Kisić i Rade Basta, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, narodni poslanici i predstavnici Grada Beograda.

Državnoj ceremoniji su prisustvovali i predstavnici vojske Srbije, SPC i verskih zajednica, boračkih udruženja, diplomatskog kora, kao i porodice stradalih.

Tokom nasilja na Kosovu i Metohiji 17, 18. i 19. marta 2004. godine ubijeno je najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, povređene su stotine Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili sa albanskim ekstremistima štiteći napadnute i njihovu imovinu i hramove.

Tokom pogroma porušeno je 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i drevna crkva Bogorodice Ljeviške.