Vučić: Sačuvaćemo Srbiju celovitom, kao u Ustavu, ne smemo da ponavljamo greške iz prošlosti

Vučić: Sačuvaćemo Srbiju celovitom, kao u Ustavu, ne smemo da ponavljamo greške iz prošlosti

17/03/2023 Off By BERB

Izvor/Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas građanima u Donjem Tovarniku kod Pećinaca, u okviru posete Sremskom okrugu, da će država sačuvati Srbiju celovitom, onako kako piše u Ustavu, ali i da više ne smemo da ponavljamo greške iz prošlosti.

 

“Nije lak period pred nama, ali treba da znate da kada vodimo odgovornu, ozbiljnu i mudru politiku, da Srbija uvek izlazi kao pobednik”, istakao je Vučić u obraćanju građanima, koji su ga dočekali ispred lovačke kuće “Donji Tovarnik“, u tom mestu u blizini Pećinaca.

Istakao je da ćemo sačuvati našu Srbiju celovitu, ali da istovremeno nećemo biti izolovani.

Uspeli smo da sačuvamo državne i nacionalne interese

Predsednik Srbije je izjavio danas da smo u prethodnih godinu dana uspeli da sačuvamo vitalne državne i nacionalne interese i da država napreduje, ali da više ne smemo da ponavljamo zablude iz prošlosti.

Nakon obilaska proizvodnog pogona kompanije “Plastik Gogić”, Vučić je rekao da mi, kao narod, volimo da živimo u prošlosti i da ništa ne menjamo.

“Srećan sam što je poslednja generacija Gogić shvatila koliko mora da se ulaži i investira i promenila je sve ono što su njihov otac i stric uradili. Oni su napravili dobar temelj kuće, ali oni su shvatili da moraju da grade dalje, još više i bolje”, poručio je Vučić.

Nadam se pristojnom razgovoru u Ohridu, da možemo da pomeramo stvari

Vučić je izjavio danas da se nada pristojnom razgovoru u Ohridu i mogućnosti da se stvari pomeraju, ali i da tamo ne ide sa porukama, jer je sve što je imao rekao u lice specijalnim predstavnicima za dijalog EU i SAD Miroslavu Lajčcaku i Garbijelu Eskobaru.

“U Ohrid ne putujem sa porukama već zastupam interese države Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiju”, rekao je Vučić u Inđiji odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu specijanog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da veruje u pozitivan ishod susreta u Ohridu, i to sa kakvim porukama putuje u Severnu Makedoniju.

Predsednik je naglasio da se ne bavi trikovima i porukama, kao što to neki drugi rade. Dodao je da bi sada mogao da pita šta je sa onim izmišljenim planom koji je objavljen juče, svuda, po svim društvenim mrežama.

ZSO može da se formira samo na osnovu četiri potpisana dokumenta

Vučić je istakao da Zajednica srpskih opstina može da se formira samo na osnovu četiri dokumenta koja su potpisana, a to su dokumenti o upravljačkom timu, principima, implemenatacioni i osnovni, odnosno prvi sporazum.

“Sva četiri su potpisana i njihov sadržaj mora da bude ispunjen. A njihove fantazmagorije o danskim, švedskim i drugim modelima, nisam naročito zainteresovan, zainteresovan sam za ono što je potpisano da bude ispunjeno”, rekao je Vučić u Inđiji odgovarajući na pitanje novinara povodom predloga 15 evropskih modela za formiranje ZSO koje spominje Aljbin Kurti i da li je Upravljački tim dao Miroslavu Lajčaku ovlašćenje da to može da predlaže.

Predsednik je naveo i da ne misli da je Lajčak to na taj način rekao, jer ga je za to pitao, ali je naveo i da bez obzira na to šta neko proučava i da li želi da obesmisli, ZSO mora da ide u skladu sa onim što je potpisano.

Uradićemo put Ašanja-Brestač i pomoći obnovu tvrđave Kupinik

Aleksandar Vučić je najavio danas u Donjem Tovarniku, u opštini Pećinci, da će rekonstrukcija puta Ašanja-Brestač, u dužini od 25 kilometara, početi u oktobru i da će završetkom njegove rekonstukcije u mnogome biti poboljšan život stanovnika tog dela Srema, kao i da će država obezbediti sredstva za obnovu tvrđave Kupinik.

Tokom obilaska Donjeg Tovarnika, kojim je započeo posetu Sremskom okrugu, Vučić je konstatovao da se cela opština Pećinci brzo razvija i dodao da će država pomoći u rekonstrukciji srednjevekovne tvrđave Kupinik, za čiju obnovu je potrebno dva do tri miliona evra.

Predsednik Srbije počeo je posetu Donjem Tovarniku razgovorom sa predstavnicima lovačkog udruženja „Donji Tovarnik“, gde je pohvalio lovačku kućicu udruženja napravljenu od gline i trske, koju godišnje obiđe desetak hiljada dece u organizaciji lokalne turističke organizacije.

Vučić obišao pogon kompanije “Stamevski-Moj slatkiš” u Staroj Pazovi

Predsednik je danas u okviru posete Sremskom okrugu obišao proizvodni pogon kompanije “Stamevski – Moj slatkiš” u Staroj Pazovi i tom prilikom rekao da će se država potruditi da pomogne srpskim privrednicima kako bi unapredili proizvodnju.

Vučića su pred pogonom dočekali građani i zaposleni, a sa njim su u obilasku bili i ministar odbrane Miloš Vučević, unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović…

Tokom obilaska pogona Vučić se upoznao sa procesom proizvodnje brojnih torti i kolača po kojima je ova firma poznata, a u razgovoru sa zaposlenima i vlasnikom kompanije Aleksandrom Stamevskim pohvalio njihov rad i proizvode.

Stara Pazova dobro napreduje, ulažemo u Dom zdravlja, kanalizaciju, školu

Vučić je ocenio danas tokom posete Staroj Pazovi da ta opština dobro napreduje i najavio velika ulaganja u lokalni Dom zdravlja, školu i kanalizaciju.

“Radićemo još nekoliko stvari, iako Pazova dobro napreduje. Radićemo put od Batajnice do Inđije, Dom zdravlja u koji ćemo uložiti preko milijardu – 10 miliona evra, da svi koji idu u Dom zdravlja vide velike promene, u školu Boško Palkovljević Pinki i ono što je najskuplje kanalizaciju”, rekao je predsednik u razgovoru sa građanima Stare Pazove koju je obišao tokom posete Sremskog okruga.

Predsednik je rekao da je sada prvi put čuo da je kanalizacija problem i da je to tako, jer su ljudi imali druge probleme, koji su sada rešeni, pa može da se razmišlja o boljem standardu. “Ulažemo mnogo novca, 70 miliona evra, radimo sa strancima, otvoreni tender ne ide preko opštine ….”, rekao je predsednik kojem su čelnici opštine rekli da raspolažu budžetom od 35 miliona.

Sremski okrug napreduje velikom brzinom, u nedelju idem u Irig

Predsednik Srbije je izjavio danas u Inđiji, gde je obišao proizvodni pogon kompanije “Plastik Gogić“, da se Sremski okrug brzo razvija, ali da plate još ne prate taj napredak i da će država nastaviti da ulaže u taj deo zemlje.

“Obišao sam sve opštine tog okruga, samo će Irig da izostane, ali ću u Irig da odem u nedelju da vidimo sa rukovodstvom opšitne šta možemo da uradimo, pre svega, u centru Iriga, pošto su do sada uglavnom investicije bile u vezi sa Vrdnikom i drugim mestima te opšitne”, rekao je Vučić.

Istakao je da je Sremski okrug jedan od najrazvijenijih, ali da plate još ne prate taj stepne razvijenosti i visoku stoapu zapoasenost Kazao je da je kompanija “Plastik Gogić” pravi primer porodične firme, koja se od sedamdesetih godina prošlog veka bori kroz više genracija.

Tužba je već povučena, nemam pametnija posla nego da se time bavim

Vučić je izjavio danas da je tužba protiv novinarki već povučena, kao i da je njegov posao da trpi svašta.

Na pitanje novinara, nakon obilaska proizvodnog pogona kompanije “Plastik Gogić” u Inđiji, rekao je da ne zna da li su oni njega tužili, kao i da nije znao ništa o tome.

“Ja njih da tužim neću, moj je posao da trpim. Ako niste u stanju da trpite najbrutalnije laži i uvrede, nemojte da se bavite ovim poslom. Advokat je smatrao da treba da iskoristi ovlašćenje, svako drugi bi to uradio da je na ovom mestu. Izvinjavam se što su trošili tri minuta vremena na pisanje o tome. Nemam pametnija posla u životu nego da se time bavim”, rekao je Vučić.

Sutra sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

Predsednik najavio da će sutra ujutru, tokom njegovog boravka u Ohridu, biti održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Vučić je tokom obilaska novog objekta PU “Poletarac“, objekat “Kockica 2” u Rumi, rekao svom saradniku da zove ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da sazove sednicu Biroa.

“Nešto su ovi zabrinuti, šta im je, ne znam ni sam”, rekao je Vučić u jednom trenutku tokom obilaska objekta zajedno sa novinarima.