Београд постао чвориште GEANT-а за Југоисточну Европу

Београд постао чвориште GEANT-а за Југоисточну Европу

14/03/2023 Off By BERB

Академска мрежа Републике Србије (АМРЕС) је у сарадњи са Пан-Eвропском академском мрежом (GEANT) пустила у рад нови линк и повећала капацитет преноса података са досадашњих 30 гигабита у секунди на 100 гигабита у секунди.
Пуштање у рад новог линка је резултат реализације GN4-3N пројекта Европске академске мреже који је финансиран од стране Европске комисије, а као резултат пројекта први пут је формирано чвориште GEANT мреже у Београду. Србија је на овај начин постала једина земља Југоисточне Европе, која није чланица Европске уније, а у којој постоји ово чвориште.

 

Значајно повећање капацитета преноса података АМРЕС мрежне инфраструктуре омогућава бољу глобалну повезаност научно-истраживачке, академске и образовне заједнице Србије са Европом и светом. Такође, доприноси повећању доступности и стабилности функционисања ИКТ услуга за све АМРЕС кориснике, као и неопходан капацитет преноса података за учествовање истраживача и научника из наше земље на најзначајнијим и најзахтевнијим интернационалним пројектима у којима се користе најсавременији, глобално распрострањени суперрачунари.

Уједно, Академска мрежа Републике Србије извршила је унапређење капацитета преноса података АМРЕС линкова на релацијама Инђија–Рума, Рума–Сремска Митровица, Сремска Митровица–Шабац, са досадашњих 1 гигабит у секунди на 10 гигабита у секунди. Ово унапређење ће допринети повећању доступности и квалитета рада ИKТ инфраструктуре и сервиса за АМРЕС кориснике повезане на приступне тачке у Руми, Сремској Митровици, Шиду, Шапцу и Лозници, као и за све кориснике Академске и истраживачке мреже Републике Српске (САРНЕТ).