НБС постала чланица Међународне организацијe за заштиту корисника финансијских услуга (FinCoNet)

НБС постала чланица Међународне организацијe за заштиту корисника финансијских услуга (FinCoNet)

14/03/2023 Off By BERB

Foto: nbs.rs

 

Народна банка Србије са задовољством обавештава јавност да је примљена у пуноправно чланство Међународне организације за заштиту корисника финансијских услуга (International Financial Consumer Protection Organization, FinCoNet).

 

FinCoNet је основан 2013. године као међународна организација надзорних тела у области заштите корисника финансијских услуга, и то са циљем промовисања снажне и ефикасне заштите корисника финансијских услуга међу органима надзора, успостављањa међународне сарадње у области унапређења заштите корисника финансијских услуга, те спровођења различитих истраживања и размене искустава између чланица.

Укључујући Народну Банку Србије, FinCoNet тренутно броји 34 пуноправна члана (међу којима су централне банке односно регулаторна тела Немачке, Француске, Велике Британије, Холадније, Потугала, Народне Републике Кине, Јапана, Канаде, Бразила, Аустралије и других: Finconet – Organisation for Economic Co-operation and Development), док рад ове организације у својству посматрача, између осталих, прате и Европска комисија, Светска банка, OECD и Consumers International.

Чланство у овој међународној организацији омогућиће Народној банци Србије да пуноправно учествује у свим њеним активностима, као и да под окриљем те организације успостави односно додатно унапреди постојећу сарадњу са надлежним телима других држава, да размењује информације и искуства, као и најбоље регулаторне и супервизорске праксе у области заштите корисника финансијских услуга – а све то у циљу континуираног унапређења правног оквира и механизама заштите права и интереса корисника финансијских услуга.

Пријем у пуноправно чланство FinCoNet-а представља још једну потврду резултата које је Народна банка Србије остварила у области заштите корисника финансијских услуга у претходном периоду и јасно исказано опредељење да се постигнути степен заштите одржи односно додатно унапреди у будућности.

Као пуноправни члан Народна банка Србије је добила позив да учествује на заједничком састанку G20/OECD Радне групе за заштиту корисника финансијских услуга и FinCoNet, који ће се одржати од 20-21. марта у Паризу.