Одржана промоција Катапулт програма акцелерације

Одржана промоција Катапулт програма акцелерације

13/03/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Зоран Петровић/НИТРА

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац приствовали су данас Инфо дану за нове учеснике Катапулт програма, у Научно-технолошком парку Београд.

 

Овом приликом, друга група полазника Катапулт програма акцелерације упозната је са процедурама програма, како би њихово учешће у акцелерацији било што успешније.

Ово је права прилика да се подсетимо самог почетка овог програма, који је покренут у оквиру већег међународног програма SAIGE, у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, али и са Светском банком и Европском комисијом, рекао је Ракоњац у уводном обраћању.

Кроз Катапулт програм се, поред подршке која иначе може да се добије путем Фонда за иновациону делатност, практично унапређују вештине и учесници се припремају за сурово глобално тржиште предузетничког капитала које их очекује, поручио је Ракоњац другој групи полазника Катапулт програма акцелерације.

Ово је партнерски програм Владе Србије, Светске банке и Европске уније где је обезбеђено 750.000 евра бесповратних средстава за подршку стартап Система у Србији, рекла је министарка Беговић, захвалила на подршци програму и додала да је програм подржан од 40 иновативних стартап компанија.

“Сада је Програм Катапулт током свог другог јавног позива изнедрио чак 21 стартап који ће добити прилику да се даље усаврши, напредује и што је најважније привуче инвестиције како би себи осигурали даљи напредак”, изјавила је Беговић.

Министарка је нагласила да додатна вредност Катапулт програма акцелерације је могућност да проширимо и децентрализујемо подршку, па тако данас имамо стартапове који не долазе само из Београда, већ и из Новог Сада, Лознице и Нове Пазове.

“Јако је битно да промовишемо овај програм у целој Србији и надам се и верујем да ће током следећег јавног позива Програма Катапулт бити још више пријављених стартап компанија из свих крајева наше земље, те позивам иноваторе и предузетнике да не оклевају и да се укључе у неки од будућих пројеката”, рекла је Беговић.

Стартап екосистеми су важан покретач економског раста и иновација и играју кључну улогу у стварању радних места, увођењу нових производа и услуга и чињењу економија конкурентнијим на глобалној сцени, а и постају носиоци локалног и глобалног техниолошког развоја, истакла је Беговић закључивши да је веза између науке и стартап екосистема кључна за покретање развоја иновација које утичу на економски раст, као и за развој науке и трансфер научних открића на тржиште односно материјализацију научних идеја и решења.