Олакшана процедура за добијање статуса енергетски угроженог купца

Олакшана процедура за добијање статуса енергетски угроженог купца

10/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић истакла је јутрос гостујући у Дневнику РТС-а да очекује да ће се због нове Уредбе о енергетски угроженом купцу утростручити њихов број због олакшане процедуре и проширених листи оних који могу да остваре тај статус.

 

„Раније је олакшице за струју и гас у просеку користило око 68.000 најсиромашнијих грађана. Од нове Уредбе о енергетски угроженом куцу очекује ће се да тај број утростручити јер је олакшана процедура, укључено је и даљинско грејање и проширена листа оних који могу да их остваре. Међутим, у јануару те повластице добило је тек 55.000 најугроженијих грађана. За ту намену за ову годину издвојили смо четири милијарде динара и апелујем на локалне самоуправе да помогну људима да остваре тај статус“, рекла је министарка.

Министарка је истакла да је у фебруару већи број корисника за 7.000 у односу на јануар али и да је то и даље недовољан број с обзиром да је обезбеђен новац који би покрио 190.000 корисника.

„Протекла четири месеца радили смо на томе да обезбедимо неопходна средства како би три и по више људи могло да стекне статус угроженог купца. Подигли смо критеријум да људи и са већим примањима могу да стекну тај статус, укључили смо и сеоска домаћинства. Све смо урадили да дођемо до тога”, напомиње Ђедовић.

Министарка је апеловала да се општине и њихове службе више активирају.

„Немојте тражити грађанима папир који имате у вашем систему. Процедура је једноставна и онај ко се пријави почетком месеца, већ крајем месевца може да оствари статус”, каже она.

Ђедовић је истакла да је у Београду поднето око 2.000 захтева.

„Важно је да југ и исток Србије, локалне самоуправе где има социјално угроженог становништва да помогнемо и тим деловима Србије. До сада је највише пријава дошло из Новог Пазара, Сомбора, Ужица, Врања, Лесковца, Лознице”, указује Ђедовићева.

Министарка је истакла да Министарство у сарадњи са локалним самоуправама наставља са субвенцијама за енергетску ефикасност.

„До сада смо програм спровели на 20.000 домаћинстава где је уложено око 2,6 милијарди динара. Обезбедили смо додатних 70 милиона евра и нови јавни позив биће објављен пре краја лета. Радује ме што је на последљем позиву учествовала 151 локална самоуправа“, указује Ђедовић..

Ђедовић напомиње да се подиже свест о енергетској ефикасности и штедњи енергије.

„Има простора за побољшање, од октобра до јануара су грађани успели да уштеде 10 одсто електричне енергије у односу на исти период прошле године и хвала им на томе. Разматраћемо да ли да се настави продужетак мера, јер је и лети велика потрошња. Мислим да је битно да се ми мењамо, да схватимо да можемо боље и другачије и да водимо рачуна о електричној енергији. Она је до сада била најјефтинија у Европи и трудићемо се да тако и остане, али да заиста грађани и штеде”, закључила је министарка.