Србија један од лидера 4. индустријске револуције

Србија један од лидера 4. индустријске револуције

10/03/2023 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић говорио је данас на 15. конференцији о економским реформама у организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) на којој је представљена Сива књига 2023 у Београду.

 

Јовановић се овом приликом захвалио НАЛЕДу на заједничком раду, посвећености, дигиталним пројектима, реформама и сарадњи са Владом Србије чиме је НАЛЕД постао део револуционарних промена ка стварању модерне, просперитетне Србије, регионалног лидера.

„Пре 6 година, мало ко је могао да поверује да Србија може да буде један од лидера 4. индустријске револуције. Предвођени визијом, одлучношћу и поверењем председнице Владе Ане Брнабић, на време смо препознали јединственост историјског тренутка, развојне шансе кроз дигитализацију, иновације, технологију и науку, а о томе колико смо урадили говоре резултати“, изјавио је Јовановић и подсетио да је Влада Србије на Глобалном самиту у Дубаију препозната као једна од најиновативнијих влада на свету.

Министар је истакао да је Србија за више од пола деценије дигитализовала јавну управу и створила транспарентнију и ефикаснију еУправу у служби свих грађана. Данас је на Порталу еУправа регистровано готово 1,7 милиона еГрађана, а само електронском разменом података по службеној дужности грађанима је уштеђено близу 150 милиона одлазака на шалтере.

„Сви досадашњи резултати, били су и остају, производ заједничке чврсте одлуке да Србију трансформишемо и промовишемо као извор знања, иновација, напретка, државу повољних прилика, лидера у региону. Велики изазови су пред нама али сам сигуран да ћемо посвећеним радом и ентузијазмом, као и до сада, успети да им одговоримо. Свакодневно креирамо услове за бољи и квалитетнији живот свих наших грађана“, рекао је министар Михаило Јовановић.

Сива књига садржи 100 најзначајнијих препорука привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва за отклањање административних препрека пословању у Србији и представља један од важних докумената којим се руководе државне институције у планирању и спровођењу регулаторних реформи.