Мали добитник признања НАЛЕД-а „Реформатор године“

Мали добитник признања НАЛЕД-а „Реформатор године“

10/03/2023 Off By BERB

Foto: Rade Prelić/Tanjug

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали проглашен је данас за Реформатора године, по избору Националне алијансе за економски развој (НАЛЕД), за реформе које се односе на унапређење пословања привреде, њено административно и парафискално растерећење, а што је допринело бољем животу и раду у Србији.

 

Министар Мали се захвалио на подршци и помоћи у спровођењу важних реформи, нагласивши значај „Сиве књиге“ коју издаје НАЛЕД.

Мали је истакао да је Министарство финансија у претходној години у потпуности испунило четири, а делимично три препоруке из претходне „Сиве књиге“, што је далеко испред других институција.

Министар је објаснио да „Сива књига“ омогућава бољу комуникацију са привредом и додао да се приликом доношења првог, другог и трећег пакета помоћи привреди ресорно министарство консултовало са представницима привреде.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће ове године бити спроведена важна реформа за Србију и њене грађане, а то је дигитализација здравства и увођење еКартона, који ће повезати државно и приватно здравство и омогућити да у здравству све буде на једном месту.

Брнабић је, на годишњој конференцији о економским реформама и обележавању 15. годишњице издавања НАЛЕД-ове публикације „Сива књига“, са 100 препорука за Владу, рекла да је при крају увођење и система еАграр.

Председница Владе нагласила је да ће изменама Закона о планирању и изградњи, бити спроведена једна од важнијих реформи којом ће бити решен проблем конверзије уз накнаду права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем.

Награда „Реформатор године“ додељује се носиоцима јавних функција који су у сарадњи са НАЛЕД-ом покренули и спровели реформе, а у образложењу за добијање награде, која се први пут додељује од 2019. године, наводи се да Министарство финансија посвећено и континуирано залаже како би остварило значајне помаке на пољу унапређења транспарентности финансијских трансакција и наплате пореза кроз дигитализацију и проширење система фискализације, успешну имплементацију система еФактура, и организацију дигиталне награде игре „Узми рачун и победи“.