Србија једна од најбрже растућих земаља у области електронске управе

Србија једна од најбрже растућих земаља у области електронске управе

07/03/2023 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић изјавио је данас на 30. Копаоник бизнис форуму, у оквиру панела „Пословно окружење и дигитализација јавних услуга: достигнуће и изазови“, да је Србија према УН индексу једна од десет најбрже растућих земаља на свету када је у питању развој електронске управе.

 

Јовановић је прецизирао да је тренутно регистровано 1.700.000 налога на Порталу еУправа, као и да грађани све више отварају своје електронске налоге и постају еГрађани. Само у прошлој недељи регистровано је више од 33.000 еГрађана, навео је.

„По први пут, након десет година, Влада Србије усвојила је Предлог закона о електронским комуникацијама и упутила га ка Народној скупштини. Ово је рекао бих револуционарни Закон, темељ наших електронских комуникација који подразумева много брже и јаче развијање широкопојасних мрежа“, рекао је министар.

Јовановић је објаснио да су новине овог закона и то да Србија по први пут уводи електронске рачуне које ће слати телекомуникационе компаније, али и да ће грађани који желе да добијају папирне рачуне моћи то да затраже од својих оператера.

Увођењем електронских рачуна значајно ће се уштедети на времену, брзини рада оператора али и хартији и дрвећу које се годишње посече, навео је Јовановић. Такође, како је навео, Законом се уводи и регистрација припејд бројева, а оператери ће имати период од 12 месеци да уведу регистрацију припејд корисника.

Јовановић је најавио формирање Радне групе за израду измена и допуна Закона о информационој безбедности, коју ће чинити запослени у јавној управи и представници привреде.