Више од 100 пријава пројеката за унапређење развоја недовољно развијених општина

Више од 100 пријава пројеката за унапређење развоја недовољно развијених општина

06/03/2023 Off By BERB

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина Новица Тончев изјавио је данас да су локалне самоуправе у досадашњем раду на пројектима са ресорним кабинетом показале велику одговорност и то је резултат овогодишњег великог броја пристиглих пријава пројекта – више од 100 предлога који се односе на унапређење целокупног живота грађана у тим јединицама локалне самоуправе.

 

Тончев је истакао да је изузетно поносан на тај податак, јер показује да је Програм јасно дефинисан у мерама и критеријумима и подсетио да Кабинет задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина није добио повећање буџета и нажалост неће бити у могућности да одговори на сваку пријаву.

Тончев је рекао да су чланови Комисије и чланови Кабинета током викенда почели да раде на отварању пријава и бодовању, али и тражењу начина да у складу са условима јавног позива изађу у сусрет максималном броју општина.

Министар се захвалио свим општинама на проактивном приступу и великом одазиву, будући да то говори да нам људи верују и да виде промене од када је основан Кабинет за развој недовољно развијених општина.

Такође, како је навео, ово је уједно и показатељ да је неопходно да се буџет повећа, јер имамо квалитетне и спремне пројекте, способне људе и јаку жељу да убрзамо развој неразвијених подручја.

На овогодишњи јавни позив Кабинета за развој недовољно развијених општина стигло је приближно 100 пријава пројеката, при чему су све 44 изразито недовољно развијене општине показале велику спремност да, у складу са својим надлежностима, раде на стварању што квалитетнијих услова живота у својим срединама.

У оквиру мере 1 која се односи на унапређење капацитета изразито недовољно развијених општина средства се могу користити за изградњу и реконструкцију комуналне инфраструктуре: изградњу, реконструкцију и адаптацију објеката из области образовања, здравства, туризма, социјалне заштите, културе, спорта и водопривреде; опремање објеката из области образовања, здравства, туризма, социјалне заштите, културе, спорта, водопривреде и других објеката у својини јединица локалне самоуправе и набавку опреме у функцији обављања делатности из надлежности јединица локалне самоуправе.

У оквиру мере 2, која се односи на предузимање мера у циљу смањења сиромаштва средства се могу користити за активности у области пружања услуга помоћи у кући старим и болесним лицима; области пружања услуга дневног боравака: услуге личног пратиоца детета и персоналне асистенције и директну подршку маргиналним групама (једнократна помоћ, народне кухиње).

Влада Републике Србије, на предлог Кабинета министра без портфеља задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина на територији Републике Србије, донела је Уредбу о утврђивању Програма подршке унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина (јединице локалне самоуправе из четврте групе) за 2023. годину.

Јавни позив за подношење пријаве пројеката обајвљен је у „Службеном гласнику Републике Србије“ број 11/2023 од 10. фебруара 2023. године, док је рок за подношење пријаве пројеката био 2. март ове године.