Светски дан енергетске ефикасности

Светски дан енергетске ефикасности

05/03/2023 Off By BERB

Светски дан енергетске ефикасности се обележава широм планете као сећање на први међународни скуп стручњака о енергетској ефикасности у Аустрији 5. марта 1998. године.

 

Основни циљ обележавања и подсећања на овај датум је подизање свести грађана о значају унапређења енергетске ефикасности и рационалног коришћења енергије без нарушавања комфора, стандарда живота или економске активности.

Енергетска ефикасност по актуелној Стратегији развоја енергетике посматра се као „нови извор енергије“. У Србији је потрошња енергије у односу на бруто домаћи производ три до четири пута већа у односу на земље ЕУ, а два пута у односу на земље региона. Због тога ће у наредном периоду бити изузетно важно да се спроведу мере унапређења енергетске ефикасности како би се смањили непотребни трошкови и унапредило стање у енергетском сектору.

Министарство рударства и енергетике од 2021. године реализује Национални програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова којим се у сарадњи са јединицама локалне самоуправе грађанима додељују бесповратна средства за мере енергетске ефикасности.

„Грађани могу да добију субвенције до 50 одсто укупне вредности извођења радова на термичкој изолацији зидова, замени столарије, старих котлова као и за уградњу соларних панела. До данас су овим програмом обезбеђене субвенције за више од 20.000 домаћинстава док је у 130 јединица локалне самоуправе потписано око 14.000 уговора. У сарадњи са међународним финансијским институцијама обезбеђено је око 70 милиона евра за наставак реализације програма у наредним годинама, где очекујемо да ће субвенције добити још 80.000 домаћинстава”, поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Осим стамбених објеката, Министарство ради и на унапређењу енергетске ефикасности објеката јавног сектора. У претходном периоду завршено је 107 пројеката енергетске рехабилитације школа, вртића, домова здравља и зграда општина у којим су смањене емисије угљен-диоксида за 13.000 тона годишње.

Србија је чврсто опредељена за процес транзиције енергетског сектора у коме је унапређење енергетске ефикасности један од најважнијих стратешких циљева. Министарство рударства и енергетике наставиће да реализује програме који смањују трошкове грађанима, дају допринос заштити животне средине и стабилности енергетског система.