Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar

Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar

04/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je da je državna Reviziona komisija usvojila generalni projekat brze saobraćajnice od Kraljeva do Novog Pazara, što je prvi korak ka izgradnji ovog puta.

Vesić je objasnio da posle usvajanja ovog dokumenta sledi izrada idejnog projekta i projekta za građevinsku dozvolu, za šta „Putevi Srbije“ imaju izabranog projektanta i da bi, ukoliko bude bilo novca, ovaj put mogao da se gradi 2024. godine.

Trasa budućeg koridora ide od auto-puta Miloš Veliki odnosno petlje Preljina, petlje Adrani, na teritoriji grada Kraljeva, zatim preko Drakčića, dolinom Vrdilske reke, preko Konareva, Mataruške banje, Bogutovačke banje, Maglič grada, potom dolinom Ibra do Ušća, zatim dolinom reke Raduše do Biljanovca, preko Brvenika do Raške, a zatim dolinom reke Raška do planirane obilaznice oko Novog Pazara, precizirao je on.

Ministar je rekao da će dužina brze saobraćajnica Kraljevo-Novi Pazar biti 83,4 kilometra, pri čemu su na trasi predviđeni 13 denivelisanih raskrsnica i dve površinske (kružne) raskrsnice, dva odmorišta i jedno dvostrano parkiralište.

Biće izgrađeno 202 mosta odnosno 101 most po smeru ukupne dužine 37,12 kilometara, istakao je Vesić i dodao da je procenjena vrednost izgradnje 18 miliona dinara po kilometru ali da će konačna cena biti utvrđena na tenderu.

On je naglasio da će se nakon izgradnje brze saobraćajnice, od Novog Pazara do Beograda putovati za manje od dva i po sata, uz napomenu da će ovaj put obezbediti razvoj i investicije za Novi Pazar, Rašku i Kraljevo.

Prema njegovim rečima, ova saobraćajnica će imati poseban značaj za očuvanje našeg nacionalnog identiteta jer će omogućiti razvoj ovog kraja u kome se nalaze brojni srednjovekovni spomenici i manastiri.

Vesić je predočio da će put prolaziti kroz srpsku Dolinu kraljeva u kojoj se nalaze dve banje – Mataruška i Bogutovačka, kao i manastiri Gradac i Žiča i drevni grad Maglič.

Na desetak kilometara od Studenice nalazi se isposnica Svetog Save. Tu su i Petrova crkva koja potiče iz četvrtog veka i Deževa, mesto rođenja Rastka Nemanjića, naveo je ministar.

On je ukazao na to da se na padinama Kopaonika nalazi srednjovekovni grad Brvenik pored koga su manastiri Stara i Nova Pavlica, a tu su i manastiri Đurđevi stupovi i Sopoćani.

Prema njegovim rečima, trinaest kilometara od Novog Pazara nalazi se jedan od ratnih prestonica Nemanjića srednjevekovni grad Jeleč i manastir Crna reka.