Приоритет Владе реформе у области правосуђа и медија

Приоритет Владе реформе у области правосуђа и медија

28/02/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са комесаром Европске уније за проширење и суседску политику Оливером Вархејијем.

 

Премијерка Брнабић истакла је у разговору да су приоритет Владе Србије реформе у области владавине права, пре свега правосуђа и медија. Брнабић је посебно истакла недавно усвајање сета правосудних закона у Народној скупштини Републике Србије, у складу са уставним амандманима, а чији је циљ јачање независности и самосталности правосудних органа. Када је реч о сектору информисања и медија, Влада је недавно усвојила Предлог закона о електронским комуникацијама, док је приоритет завршетак израде пре свега Измена и допуна Закона о јавном информисању и медијима као и Закона о електронским медијима. Додала је да је такође веома важно да се настави са пуном применом Медијске стратегије.

Комесар Вархеји је рекао да је важно да се настави рад на усвајању медијских закона и указао на важност усклађивања са ЕУ директивама у тој области. Koмесар је такође истакао
важност и значај усвајања сета правосудних закона.

Брнабић и Вархеји такође су разговарали о енергетици и сарадњи у тој области. Брнабић је рекла да ће изградња гасног интерконектора са Бугарском бити готова до краја 2023. године и да је за Србију изузетно значајна финансијска помоћ ЕУ за трансформацију у овом сектору.

Комесар Вархељи је похвалио начин на који Србија управља миграционом кризом и додао да је ЕУ спремна да помогне у даљем решавању овог проблема.