Унапређење сарадње са Бугарском у сузбијању ирегуларних миграција

Унапређење сарадње са Бугарском у сузбијању ирегуларних миграција

28/02/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас на Граничном прелазу Калотина у Бугарској са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова те земље, Иваном Демерџиевим са којим је разговарао о унапређењу сарадње двеју полиција посебно у области сузбијања ирегуларних миграција и кријумчарења миграната.

 

У том контексту је наглашена потреба за успостављањем ефикаснијих мера против кријумчара миграната и ирегуларних миграција у целини, посебно што илегални мигранти у Србију највећим делом долазе из правца Бугарске.

„Србија је спремна да појача надзор границе и ради на интензивирању заједничке оперативне сарадње са Бугарском у борби против кријумчарских група које организовано превозе мигранте преко наших територија“, поручио је министар Гашић бугарском колеги.

Министар Демерџиев истакао је да је Бугарска свесна проблема ирегуларних миграција и нагласио да Србију виде као поузданог партнера у одлучном супротстављању кријумчарима.

Министри су разговарали и о стратешким решењима за јачање капацитета на граничним прелазима који за циљ имају побољшање прекограничног саобраћаја.