Потписан Споразум о сарадњи МДУЛС и „Мреже инспектора”

Потписан Споразум о сарадњи МДУЛС и „Мреже инспектора”

28/02/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационе комисије др Александар Мартиновић и председник Удружења грађана „Мрежа инспектора Србије“ (МИНС) Драгоман Пауновић потписали су данас Споразум о сарадњи у области инспекцијског надзора.

 

 

Мартиновић је истакао да потписивање Споразума представља најзначанији корак у оснаживању међусобне сарадње, јер подразумева још интензивније укључивање МИНС-а у рад Координационе комисије и свих њених радних група, а у циљу реализације заједничког циља побољшања статуса и рада инспектора и инспекцијских служби у Србији. Додао је да је на том путу значајно да се јавност превасходно упозна са чињеницом да инспектори нису неко ко кажњава, већ да су добронамерни партнери у изградњи фер амбијента у земљи.

„На овај начин подићи ћемо инспекцијски надзор на виши ниво, имајући у виду да је то за државу веома важан посао, пре свега када је у питању сузбијање сиве економије. Инспектори уочавају кршење закона и прописа, њихов посао је заиста тежак и одговоран. На терену се сусрећу са разним непријатностима, зато је важна промоција њихове превентивно-саветодавне улоге, како би грађани и привредни субјекти постигли законитост, за шта ћемо се залагати и у Координационој комисији и у даљој реформи система инспекција“, нагласио је Мартиновић. Како је указао, инспекцијским службама у претходних неколико година враћено је достојанство, а укинута је и рестриктивна мера ограничења броја самосталних саветника републичких инспектора.

Према речима председника МИНС-а Драгомана Пауновића, да би постојао квалитетан инспекцијски надзор, неопходно је да се испуне одређени предуслови који се тичу капацитета инспекција Србије и материјалног статуса инспектора.

„Упркос свим плановима и отвореним конкурсима за запошљавање инспектора, нисмо успели да достигнемо минимални број инспектора, који је предвиђен анализом урађеном 2019. године. Разлог томе је, пре свега, велики одлив инспектора, због старосне структуре, али и слабог материјалног стања. Уверен сам да ћемо будућим заједничким радом успети да решимо бар неке од горућих проблема, у циљу успостављања инспекцијског система какав је потребан Републици Србији и њеним грађанима“, изјавио је Пауновић.

Споразум ће убрзати размену информација, унапредиће повезивање инспекција, као и имплементацију заједничких пројеката који доприносе јачању делотворности инспекцијског надзора у свим областима. Такође, предвиђена је и сарадња са другим државним органима, међународним институцијама и организацијама, приватним, невладиним, као и привредним сектором. Споразумом је, између осталог, предвиђено и доношење Плана рада на годишњем нивоу, којим ће бити прецизиране активности за текућу годину.

Након потписивања Споразума, министар Мартиновић одржао је састанак са председником МИНС-а Пауновићем и његовим сарадницима.