Nastavak razgovora Beograda i Prištine 18. marta u Severnoj Makedoniji

Nastavak razgovora Beograda i Prištine 18. marta u Severnoj Makedoniji

27/02/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednik Republike  Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle zajedničkog sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbinom Kurtijem, da je dogovoreno da se u narednom periodu nastave razgovori.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da bi 18. marta trebalo ponovo da se sastanu u Severnoj Makedoniji, kada će visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku  Žozep Borelj biti u poseti regionu.

Do tada bi sa Lajčakom trebalo da razgovaramo o stvarima za implementaciju. Važno je i što će u saopštenju EU ako tako to bude, to je njihova izjava, biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. Ja sam insistirao na Zajednici srpskih opština (ZSO), kao i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da je moguće da se postignu  nekakvi kompromisi.

Plašim se da ne ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano i trebalo je da bude implementirano, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio uverenje da će moći da se prevaziđu unilateralni potezi koji bi ugrožavali ljude na terenu, kao i da će moći da se radi na implementaciji pre svega prethodno postignutih dogovora.