Усвојен Акциони план за спровођење Програма Владе

Усвојен Акциони план за спровођење Програма Владе

23/02/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Акциони план за спровођење Програма Владе којим се разрађују приоритетни циљеви, резултати и рокови за њихово достизање.

 

Циљ овог акционог плана је квалитетније управљање јавним политикама и унапређење система стратешког управљања приоритетним циљевима, јачање елемената планирања „одозго на доле” и спровођење механизама за реализацију и праћење тих циљева на основу дефинисаних резултата које треба постићи у задатом року.

Чланови Владе донели су Одлуку о образовању Националног савета за заштиту потрошача који ће, као стручно саветодавно тело, радити на унапређењу система заштите потрошача и сарадњи надлежних органа, организација и других носилаца заштите потрошача. Функција овог тела је предлагање мера и активности унапређивања заштите потрошача, учествовање у изради Стратегије, извештавање Владе о стању у овој области и спровођењу Акционоr плана. Први консултативни Савет за заштиту потрошача образован је 2012. године и показао се као ефикасан инструмент за размену мишљења релевантних владиних институција, невладиног сектора и независних стручњака у циљу унапређења заштите потрошача.

Влада је усвојила Уредбу о утврђивању Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2023. годину. Циљ овог програма је смањење миграторник кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима, мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село решавањем стамбеног питања. Очекивани ефекат oвoг програма је насељавање око 300 сеоских кућа са окућницом у руралним подручјима, а за ове намене обезбеђено је 500 милиона динара.

Влада је изменила Одлуку о привременој забрани извоза евродизела EN 590 како би се обезбедило сигурно снабдевање домаћег тржишта дериватима нафте. Продужење привремене забране извоза тог нафтног дериварта важи до 31. марта 2023. године.

На данашњој седници усвојена је Уредба о ограничењу висине цена деривата нафте која се односи на Евро дизел и Евро Премиум БМБ 95 и важиће до 3. марта 2023. године. Такође, Одлуком о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте привремено је смањен износ акциза на гасна уља, оловни и безоловни бензин за пет одсто, до краја марта 2023. године.

На седници је измењена и Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница која ће важити до 31. марта 2023. године, а донета је у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена које су изузетно важне за снадбевање потрошача.