Србија показала да је поуздан партнер у сузбијању илегалних миграција

Србија показала да је поуздан партнер у сузбијању илегалних миграција

20/02/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас у Бриселу са комесарком ЕУ за унутрашње послове Илвом Јохансон и том приликом разговарали су о имплементацији Акционог плана ЕУ за Западни Балкан на решавању заједничких изазова на плану ирегуларних миграција, јачању управљања границом и унапређењу сарадње у области реадмисије.

 

Комесарка Јохансон похвалила је напоре Републике Србије у претходном периоду на усаглашавању са визном политиком Европске уније, што је, како је истакла, допринело значајном смањењу илегалних прелазака, као и смањењу броја поднетих захтева за азил у државама чланицама Европске уније.

Министар Гашић истакао је да је један од кључних приоритета Републике Србије сузбијање ирегуларних миграција и да је Радна група, коју чини више организационих јединица МУП-а, интензивно активна на сузбијању ирегуларних миграција и очувању безбедности државне границе, нарочито на граници са земљама ЕУ.

Такође, саговорници су разговарали о модалитетима јачања управљања границом, унапређењу сарадње у области реадмисије, борби против кријумчарења и трговине људима, као и борби против организованог криминала и корупције.

Комесарка Јохансон и министар Гашић сагласили су се да је Србија до сада више пута показала да је поуздан партнер у сузбијању илегалних миграција и борби против прекограничног криминала, а комесарка се захвалила Републици Србији на веома успешној сарадњи са Фронтексом, као и на предузетим корацима у циљу закључивања новог споразума о статусу Републике Србије и Европске уније о оперативним активностима које Фронтекс спроводи у Србији.