Истиче рок за бесплатну пререгистрацију установа културе у регистар АПР

Истиче рок за бесплатну пререгистрацију установа културе у регистар АПР

20/02/2023 Off By BERB

Данас 20. фебруара истиче законски рок од три месеца у којем је Агенција за привредне регистре бесплатно спроводила поступак пререгистрације и усклађивања установа културе са Законом о изменама и допунама Закона о култури.

 

Од сутра, установе културе ће, уз регистрациону пријаву за упис усклађивања и документацију, имати обавезу да поднесу и доказ о плаћеној накнади за регистрацију у износу од 6.500 динара, у складу са чланом 2. Одлуке о накнадама за послове регистрације и друге услуге које пружа Агенција.

Одредбом члана 15. Закона о изменама и допунама Закона о култури прописана је обавеза усклађивања, односно пререгистрације постојећих установа културе из судског у Регистар установа културе, који је успостављен у Агенцији за привредне регистре као електронска, централна, јавна база података о регистрованим установама културе у јавној и приватној својини, као и оним установама културе у којима су оснивачи Република Србија, аутономна покрајина, јединица локалне самоуправе или чији се програми, у целини или већим делом, финансирају из буџета.

Агенција је почела да води регистар 18. новембра 2022. године, када је престала надлежност привредних судова, а установе културе имале су рок од три месеца за бесплатну пререгистрацију, односно упис усклађивања у регистар.

Циљ пререгистрације и уписа усклађивања је успостављање ажурне базе података у складу са новим законом и омогућавање транспарентности података о установама културе, чији ће подаци бити јавни и доступни на интернет страници Агенције.