Велики значај искустава скандинавских земаља у енергетској транзицији

Велики значај искустава скандинавских земаља у енергетској транзицији

20/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је данас да је циљ измена Закона о коришћењу обновљивих извора енергије је даље повећање капацитета за производњу енергије из обновљивих извора, а да у сваком тренутку имамо сигурност рада електроенергетског система.

 

Ђедовић је истаклада је Србија чврсто опредељена за зелену енергетску транзицију, а свака реформа захтева време. Наш главни задатак је да не губимо време, да обезбедимо финансијска средства и одлучно и одговорно спроведемо реформе уз јасан и предвидив законодавни оквир, али да ниједног тренутка не угрозимо стабилност нашег електроенергетског система већ да га учинимо одрживим и снажнијим него што је данас.

Уз измене закона и аукције које припремамо очекујемо да средњорочно повећамо капацитете за производњу енергије из ОИЕ скоро три пута. Након усвајања измена Закона о коришћењу ОИЕ, план је да у априлу буду расписане аукције за око 400 мегавата из енергије ветра, а припремамо и план аукција за градњу најмање 1.000 мегавата нових капацитета у наредних неколико година, изјавила је Ђедовић на завршном скупу поводом иницијативе “Нордијски зелени пројекат – одржива решења за Србију“.

Ђедовић је истакла да је искуство Норвешке у енергетској транзицији, као и искуства других скандинавских земаља, веома значајно за Србију без обзира на разлике које постоје између наших енергетских система.

Норвешка је земља која је власник својих енергетских предузећа и ресурса, којима се ефикасно управља у корист грађана и државе. То је оно чему тежи и Србија – да имамо енергетску независност и одговорно и ефикасно управљање енергетским компанијама и природним ресурсима, уз велику посвећеност заштити животне средине. Кроз процес реформи, желимо да унапредимо ефикасност доношења одлука у нашим највећим енергетским компанијама, да оптимизујeмо процесе и боље управљамо ризицима, да имамо јаке и стручне управљачке тимове и успоставимо јасна правила доношења одлука, рекла је Ђедовић.

Подсетила је и да у току израда стратешких докумената, Интегрисаног националног климатског и енергетског плана и нове Стратегије развоја енергетике који ће бити својеврсна „мапа пута” енергетске транзиције Србије.