Србија дубоко посвећена циљевима Унеска

Србија дубоко посвећена циљевима Унеска

18/01/2023 Off By BERB

Фото: Дијана Вукомановић/МСП

 

Уважени председниче Комисије професоре Милашиновићу,
Поштовани чланови Националне комисије,
Даме и господо,

Изузетна ми је част да вас данас поздравим и пожелим вам добродошлицу у име Министарства спољних послова. У светлу скорашњих празника користим прилику да вам упутим и најлепше жеље на личном и професионалном плану. Истовремено, желео бих да се захвалим свима на неуморном ангажману Националне комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском и изразим спремност да и у будућности наставимо са добром комуникацијом и координацијом.

Драги пријатељи,

У времену нарастајућих изазова један од приоритета Србије је очување националног идентитета, јер, нарочито сада, морамо да удвостручимо напоре на системачном и свеобухватном наступу у заштити наше традиције и културе. Комплексност актуелне ситуације на Косову и Метохији захтева озбиљан и стратешки приступ, а сведоци смо да се најосетљивији део борбе води управо у међународној арени. Управо зато, поносни смо на чињеницу да су четири српска манастира на Косову и Метохији уписана на Листу светске баштине, јер је тај начин препозната универзална вредност верског наслеђа Срба за наслеђе човечанства. Нажалост, управо уписани манастири се, вероватно и једини на свету, истовремено налазе и на Листи у опасности, што на најбољи начин показује опсег претњи и ризика којима је наша заоставштина на Косову и Метохији изложена. Више него икад нам је потребно шире уједињење у заштити виталних националних интереса на Косову и Метохији, а преко Унеска можемо скренути међународну пажњу на сензибилитет тренутних прилика у нашој јужној покрајини.

Даме и господо,

Наше заједничке активности последњих година не ограничавају се само на промоцију националног блага попут уписа Мирослављевог јеванђеља, Теслине заоставштине, већ и нотификацију историјских докумената који су обележили судбоносне моменте за Србију и читав свет. Поред тога радимо и на другим мултинационалним номинацијама, а све наше активности сведоче о посвећености Србије развоју међудржавне сарадње и интензивним активностима на међународном плану, чему сте управо ви кроз рад Националне комисије дали лични допринос и печат.

Поред препознавања материјалног богатства Србије, Унеско је крајем прошле године уврстио и српску шљивовицу у нематеријално наслеђе човечанства. Иза ове велике вести за све нас стоји посвећени рад наших експерата који овим путем похваљујем, јер неизмерно богатство наше земље добија видљивост на међународном плану управо захваљујући деловању Националне комисије.

Као што знате, Србија председава Извршним саветом Унеска у двогодишњем мандату 2022-2023. године што потврђује нашу дубоку посвећеност циљевима ове међународне организације. Нажалост, са оружаним сукобом у Украјини, све међународне организације се суочавају са политизацијом питања и можемо слободно закључити да је поларизација у међународним форумима очигледна. У оваквим, изузетно тешким геополитичким околностима Србија због своје доследне и независне политике може у својству председавајућег Унеском да помогне побољшавању канала комуникације и проналасцима компромиса, што ће допринети дефинисању и заузимању одговарајућег става према горућим питањима. Посебно смо поносни да наш ангажман више пута похваљен од стране великог броја држава чланица Унеска, што показује да се Србија етаблирала као кредибилан партнер и у мултилатералним оквирима.

Стога је реизбор Србије у Извршни савет Унеска у овој години један од посебних приоритета. Министарство спољних послова предано ради на задобијању подршке што ширег броја држава чланица Унеска. Желео бих да се посебно захвалим члановима Националне комисије који су се већ активно укључили у припрему наше кандидатуре и да нагласим још једном да једино заједничким залагањем можемо остварити овај циљ.

Лично бих вас замолио да у оквирима ваших надлежности наставите да помажете у придобијању поверења за нашу кандидатуру, јер поред активног доприноса заштити идентитетских питања, реизбор Србије у Извршни савет Унеска има и додатну вредност у смислу заштите наших највиших националних интереса.

На крају, останите уверени да је Србија на свим нивоима посвећена премиси из преамбуле Устава Унеска која каже „Ратови започињу у свести људи, те се ту мора изградити и одбрана мира“.

Хвала.