Унапређивати услове живота на локалу како млади не би одлазили

Унапређивати услове живота на локалу како млади не би одлазили

18/01/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Милош Перић

 

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговарао је данас са помоћником директора Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд (РАРЕИ) Бранком Раданом о сарадњи са овом агенцијом и повезивању свих релевантних институција у овој области.

 

Министар Ђерлек истакао је да је у плану израда институционалног и стратешког оквира који би регулисао ову важну област и створио систем деловања у наредним годинама. У том смислу, како је навео, постоји потреба шире сарадње и умрежавања свих регионалних агенција са министарствима Владе Србије.

Оцењујући да је инфраструктура и отварање нових радних места од изузетног значаја за економски напредак, министар је додао да је упоредо с тим неопходно унапредити друштвене, образовне и културне садржаје који би младе задржали да живе у својим градовима и општинама. На овај начин би се, како је закључио, смањиле миграције у Београд и друге веће градове Србије.

Будући да су развојне агенције на нивоу Србије важан алат и један од наших главних капацитета на терену, министар Ђерлек је оценио да ће важан задатак бити сарадња, не само са ресорним кабинетом министра, већ и са другим министарствима, као што су министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и заштите животне средине.

Помоћник директора Бранко Радан упознао је министра Ђерлека са делокругом рада ове београдске регионалне агенције и оценио да је примарни задатак подршка градским општинама у привлачењу средстава. Он је истакао да је током прошле године агенција подржала велики број младих да започне приватно пословање, а да је у фокусу и подршка пољопривредним газдинствима кроз ИПАРД програме.

Договорено је да се детаљнијом анализом одреде области сарадње и конкретни пројекти на којима ће се убудуће сарађивати.