НИН-ова награда – Шест најбољих романа

НИН-ова награда – Шест најбољих романа

18/01/2023 Off By BERB

Књиге Данице Вукићевић, Милана Трипковића, Горана Петровића, Мирјане Дрљевић, Угљеше Шајтинца и Маријане Чанак уврштене су у најужи избор за роман године. Жири ће у понедељак, око поднева, саопштити име 69. лауреата најпрестижнијег домаћег књижевног признања.

 

Каква је улога књижевних награда у доба Амазона?
Пре педесет година, пошто је награђен за роман Пешчаник, Данило Киш у традиционалном разговору са добитником поставља питање, које, по његовом мишљењу, прогони сваког писца, питање што га је Крлежа формулисао овако: Што представља једна осамљена књига на овом свијету данас, па била она доиста вриједна да буде објављена? Киш одговора, заједно с њим: Мање од једне осамљене капљичице у Амазони.

„Наравно, једна књижевна награда, са угледом који ужива ова која је мени додељена, може подићи око књиге и око њеног писца извесну, како се то каже, прашину, прашину која ће се као све прашине овог света једног дана слегнути а књига ће живети свој живот, усамљенички, случајни, као што га живе све књиге, а осама око ње (и њеног писца) биће тада још већа, тишина још стравичнија. Јер, уверен сам, Гутенбергова се галаксија над нашим небом полако гаси, скоро видљива голим оком на звезданом небу, а да се до нас њено зрачење још није честито ни пробило. На данашњем вашару европског књижевног тржишта књиге се на жалост још могу најлакше валоризовати управо наградама, и тако издвојити из безимене масе големе књижевне продукције, а да се при том често заборавља на судбине других књига, хиљаде других књига, исто толико добрих (или исто толико лоших, свеједно), као и те награђене. Стога је данас, поготово у нас, због те равнодушности коју носи механизам тржишта и индеферентности, писати књиге ствар достојна поштовања и дивљења, утолико пре што се данас у нас пишу добре књиге, што на овом језику имате читаво богатство прозне продукције и жанровске изнијансираности.“

Подсећајући изнова на те Кишове речи, изговорене пре пола века, доносимо вест да су чланови НИН-овог жирија критике за најбољи роман године – Марија Ненезић, Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Горан Коруновић и Теофил Панчић (председник) – одлучили су да у најужи избор одаберу следеће наслове:

Даница Вукићевић: УНУТРАШЊЕ МОРЕ (Нојзац)
Милан Трипковић: КЛУБ ИСТИНСКИХ СТВАРАЛАЦА (Фабрика књига)
Горан Петровић: ПАПИР СА ВОДЕНИМ ЗНАКОМ (Лагуна)
Мирјана Дрљевић: НИКО НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕН И НИЧЕГА СЕ НЕ СЕЋАМО (Booka)
Угљеша Шајтинац: КОЉКА И САШЕЊКА (Архипелаг)
Маријана Чанак: КЛАРА, КЛАРИСА (Bulevar books)

Књижевник Горан Петровић добио је НИН-ову награду 2000. за роман Ситничарница „Код срећне руке“, Угљеша Шајтинац нашао се у најужем избору 2011. с књигом Сасвим скромни дарови. Милан Трипковић улази у конкуренцију са својим другим објављеним романом, а Даница Вукићевић, Мирјана Дрљевић и Маријана Чанак с романима-првенцима (Мирјани Дрљевић је уједно то и прва објављена књига).

На конкурс је током прошле године стигло 177 наслова.

Жири ће име добитника или добитнице 69. НИН-ове награде саопштити у понедељак, 23. јануара, око поднева.

Дотле читамо кратке разговоре са финалистима и одломак из романа Горана Петровића.

 

Приредио: Мића Вујичић