Циљ Владе одрживи напредак свих региона у Србији

Циљ Владе одрживи напредак свих региона у Србији

17/01/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Зоран Лазаревић

 

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек оценио је данас у разговору са директором Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Ненадом Поповићем, да су равномерно улагање, јасна локална економска стратегија и коришћење развојних потенцијала свих региона, кључни за укупан напредак државе.

 

Такође, како је навео, то су уједно и важне мере за сузбијање негативних демографских трендова са којима се Србија суочава.

Министар Ђерлек истакао је да су капитални инфраструктурни пројекти и подстицање инвестиција, један од приоритета ове владе, а оснивање Кабинета министра за регионални развој, јасна намера за успостављањем институционалног оквира и доношење мера за одрживи напредак на читавој територији Србије.

Говорећи о конкретној пројектној сарадњи, министар је навео да је изузетно задовољан резултатима које ова агенција, једна од најактивнијих на територији Србије, постиже, захваљујући добром анализом стања и сарадњом са министарствима и партнерима из Европске уније. Он је истакао да је неопходна сарадња Кабинета министра и регионалних агенција које делују на територији целе Србије, како би се сагледала детаљна анализа стања, што је, како је објаснио и кључни елемент за израду будуће стратегије у овој области.

Директор Регионалне агенције Шумадије и Поморавља Ненад Поповић навео је да је тренутно у фокусу програм „ЕУ ПРО плус“, који ће омогућити детаљније сагледавање стања на терену и боље управљање територијалним развојем. Он је навео да су у фокусу Агенције пројекти у оквиру руралног развоја, туризма и заштите животне средине, а као нарочито успешне пројекте, Поповић је навео програме подстицања жена предузетница у руралним срединама, као и подршку малим и средњим предузећима на овој територији.

На састанку су размотрене могућности и модалитети сарадње у будућем периоду. Закључено је да је деловање регионалних агенција, кроз сарадњу са надлежним министарством, најбољи механизам регионалног развоја Србије.