“Абу Даби недеља одрживости”

“Абу Даби недеља одрживости”

17/01/2023 Off By BERB

Foto: Zoran Petrović/MRE

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обратила се данас на министарском панелу “Кретање кроз неизвесности – постављање приоритета за постизање нулте нето емисије“, који се одржава у оквиру “Абу Даби недеље одрживости 2023”, где је говорила о плановима и приоритетима Србије у развоју енергетског сектора у контексту изазова које је донела енергетска криза.

 

Ђедовић је истакла да упркос свим изазовима које је донела енергетска криза, Србија успела да сачува сигурност снабдевања електричном енергијом и гасом, по ценама које су приступачне грађанима и не угрожавајући конкурентност привреде.

Министарка је указала на то да завршетком два велика пројекта која су у току, изградњом Термоелектране Костолац Б3 снаге 350 мегавата и гасног интерконектора ка Бугарској, који ће бити завршени у овој години, наша земља ће обезбедити нове капацитете за производњу електричне енергије и енергетску инфраструктуру која ће омогућити да диверсификујемо снабдевање гасом.

Такође, Ђедовић је нагласила да Србија дели глобалну визију Европске уније кад је реч о достизању карбонске неутралности и да је у току израда стратешких докумената који ће имати за циљ повећање удела ОИЕ у енергетском миксу и смањење емисије штетних гасова.

За већу енергетску независност и сигурност снабдевања потребни су нам нови капацитети који користе енергију сунца и ветра, али и унапређење енергетске ефикасности, указала је министарка.

Ђедовић је прецизирала да Србија тренутно има више од 550 мегавата капацитета у сектору ОИЕ, не рачунајући велике хидроелектране.

Припремамо аукције за градњу више од 400 мегавата ветроелектрана, као и трогодишњи план аукција како би се добило најмање 1.000 нових мегавата из ОИЕ, додала је она.

Ђедовић је рекла да се ради и на унапређењу законског оквира које треба да омогући веће инвестиције у сектор ОИЕ, на начин да интеграција нових капацитета из ОИЕ не доведе у питање стабилност система.

Међу приоритетима су и даљи развој енергетске инфраструктуре и боље повезивање са суседима, рекла је министарка и посебно истакла значај Трансбалканског коридора као пројекта који ће допринети већој стабилности снабдевања електричном енергијом, лакшој интеграцији капацитета из ОИЕ, као и успостављању регионалне берзе електричне енергије.

Такође, Ђедовић је истакла значај улагања у енергетску ефикасност у јавним зградама и домаћинствима и допринос који су грађани смањењем уштедама енергије у домаћинствима дали смањењу укупне потрошње струје у зимским месецима.

Министарка је навела да, паралелно са пројектима регионалног повезивања, тежимо и да појачамо билатералне односе са партнерима из других делова света, као што су земље Централне Азије, како бисмо обезбедили додатну сигурност снабдевања у условима бројних изазова и бројних непредвидљивости као последица енергетске кризе.

“Абу Даби недеља одрживости” је глобална иницијатива коју су покренули Уједињени Арапски Емирати (и компанија Маздар из УАЕ) са циљем да се убрза одрживи развој и подстакне напредак на економском, социјалном и еколошком плану.

Скуп окупља шефове држава, представнике влада, инвеститоре, предузетнике, и друге актере како би разговарали о климатским акцијама и иновацијама који ће обезбедити одрживији свет за будуће генерације.