Размена искуства и знања са УАЕ у коришћењу водоника као енергента

Размена искуства и знања са УАЕ у коришћењу водоника као енергента

17/01/2023 Off By BERB

Foto: Zoran Petrović/MRE

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и министар енергетике и инфраструктуре Уједињених Арапских Емирата Сухаил Ал-Мазроуеи договорили су у Абу Дабију потписивање Меморандума о сарадњи у области развоја водоника, као новог енергента, и наставку сарадње у области обновљивих извора енергије.

 

На састанку је констатовано да сарадња Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата у области енергетике иде узлазном путањом и да је наредни корак унапређења сарадње управо размена искуства, стручног и техничког знања у коришћењу водоника као енергента.

“Водоник је енергент будућности, који ће омогућити чистију енергију са мањим утицајем на животну средину. УАЕ имају знања, развијене технологије и компаније које, на темељима пријатељских односа наше две земље и лидера председника Александра Вучића и шеика Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана, већ послују у Србији у области ОИЕ и могу нам бити значајни партнери у даљем развоју ОИЕ, али и зеленог и плавог водоника као новог енергента у нашем енергетском систему“, изјавила је Ђедовић.

Она је истакла да је коришћење потенцијала ОИЕ важан инструмент у повећању енергетске безбедности Србије, као и у достизању визије климатске неутралности, која представља један од кључних глобалних изазова. „Најзначајнији резултат досадашње сарадње Србије и УАЕ је ветропарк „Чибук 1”, који производи зелену енергију којом је могуће снабдевати 113.000 домаћинстава. Током године почињемо и са изградњом „Чибука 2“ снаге 150 MW. Ту се вероватно нећемо зауставити јер су компаније из УАЕ заинтересоване и за пројекте у области соларне енергије, у којој имају велико искуство”, навела је Ђедовић.

Министар Сухаил Ал-Мазроуеи је истакао да односи државе почивају на братским односима лидера УАЕ и Србије који се заснива на искреном пријатељству. Упознао је министарку Ђедовић са нуклеарним и капацитетима ОИЕ које су развиле УАЕ, као и са будућим плановима развоја енергетске инфраструктуре.

У наставку дана, министарка Ђедовић ће учествовати на министарском панелу “Кретање кроз неизвесности – постављање приоритета за постизање нулте нето емисије“, који се одржава у оквиру “Абу Даби недеље одрживости”. Током посете Абу Дабију, предвиђен је и сусрет са генералним директором Међународне агенције за обновљиве изворе енергије Франческом Ла Камером.